Lihankorvikkeet tekevät lihan korvaamisesta helppoa

 

Lue lisää valmisruokien terveellisyydestä

Lihankorvike voi olla kaikkea soijapihvistä papuun ja siltä väliltä, tai se voi olla vain kekseliäs tapa rakentaa ateria niin, ettei se kaipaa lihaa lainkaan. Lihan korvaaminen on nykyään helppoa, olitpa vegaani tai vähentäjä, flexaaja tai kokeilunhaluinen kotikokki.

Markkinoilla on paljon erilaisia lihankorviketuotteita. Osa vaatii enemmän perehtymistä, osan kanssa toimitaan pääosin kuin vastaavan liharuoan kohdalla. Myös pakasteissa on paljon helppoja ja maistuvia vaihtoehtoja lihalle. Kokeile rohkeasti ja löydä omat suosikkisi.

Lihaton ruoka maistuu!

 Moni voi arkailla lihattomia vaihtoehtoja ajatellen niiden olevan mauttomia. Joskus aikanaan näin saattoi ollakin, mutta ei enää. Osa lihankorvikkeista maistuu jopa erehdyttävän paljon lihaisille versioille, osassa taas on omanlaisensa herkullinen maku.

Kotikeittiössä puhtaasti kasvisperäisen ruoan maustaminen voi aluksi tuntua haastavalta. Mutta kuten liharuokienkin kanssa, omat luottomausteet löytyvät nopeasti. Ja onneksi apuna voi käyttää erilaisia valmiita ja puolivalmiita kasvipohjaisia tuotteita, joiden avulla loihdit maistuvaa lihatonta ruokaa kuin ammattilainen heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

Millä korvata liha?

 Hampurilainen ilman pihviä ei innosta, kalapuikot ja perunamuusi ilman kalapuikkoja kuulostaa varsin tylsältä. Osassa aterioista lihan voi korvata helposti suoraan vastaavalla tuotteella. Voi myös heittäytyä luovaksi ja muokata tutusta ateriasta kokonaan uudenlaisen, lihattoman version. Aina lihaa ei alun perinkään edes tarvita – kokeile esimerkiksi Paahdettua avokadoa ja couscousia.

Lihan korvaaminen helpoksi

Hampurilaispihvi on yksi liharuokien klassikoista, josta voi tuntua vaikealta luopua. Se on kuitenkin samalla yksi helpoimmista korvattavista. Valmiista kasvisburgerpihveistä loihdit hetkessä esimerkiksi hyvin tutun makuiset, herkulliset Tomaatti-mozzarella vegeburgerit. Myös Vegeburgeri sinappimajoneesilla on suosikki jo syntyessään. Vegaanisia näistä proteiinipitoisista purilaisista saa paistamalla mozzarellan sijaan esimerkiksi tofua ja valitsemalla kananmunattoman majoneesin.

Toinen helposti lihattomaksi muuntuva arjen suosikki on kalapuikot ja perunamuusi, luonnollisesti ilman kalaa. Vegepuikot kypsyvät vartissa tai alle, valmistustavasta riippuen. Kokeilunhaluinen voi samalla vaihtaa muusin esimerkiksi pieniin perunakakkuihin, eli Mini Rösti -perunoihin.

Tuttu lihapullapasta muuntuu kädenkäänteessä  vaikkapa Hans Välimäen italialaistyyppiseksi vegepyörykkäpastaksi tai lihankorvikeruokien moderniksi perinneruoaksi, Vegepyöryköiksi tomaattikastikkeessa.

Soijalla vai ilman?

Kaikki eivät voi syödä yleisesti kasviproteiinina käytettyä soijaa esimerkiksi allergian takia. Aiemmin valtaosa lihankorviketuotteista olikin soijapohjaisia, mutta valikoima on laajentunut selvästi.

Myös soija-allergikoille sopivat herne ja vehnä ovatkin erinomaisia, luonnostaan vegaanisia proteiininlähteitä.

Tiesitkö, että vehnänalkiossa on suunnilleen saman verran proteiinia kuin jauhelihassa? 

Lihankorviketuotteet

Falafel on monelle vähintään pikaruokana tuttu herkku ja se onkin helppo tapa aloittaa tutustuminen lihattomiin vaihtoehtoihin. Falafelit voi tehdä alusta asti itse tai käyttää valmiita pullia. Nopeimmillaan annos syntyy vartissa. Valitse oma suosikkisi monipuolisten falafel-reseptien joukosta.

Illanistujaisissa ja kotikatsomossa helppo sormiruoka tekee kauppansa. Nopeasti valmistuvat vegenuggetit muuntuvat vaivatta sekä arkeen että juhlaan. Myös mausteisempi Southern Fried Strips -suikale on hyvä ja niin ikään soijaton vaihtoehto.

Kun haluat koko annoksen helposti yhdellä lämmityksellä, ruokaisa bowl on hyvä ratkaisu – 7 minuuttia mikrossa ja eikun syömään. Katso nämä ja muut kätevät Green Cuisine -tuotteet ja ryhdy herkuttelemaan kasviksilla!