Kalan grillaus

Näin grillaat kalaa

Mietitkö mikä on paras tapa grillata kalaa? Olemme koonneet tähän kysymyksiä ja vastauksia kalan grillamisesta ja kaikkeen siihen liittyvästä.

Minkälainen kala sopii grillattavaksi?

Lohi on suosittu kala grillissä mutta se ei suinkaan ole ainoa kala joka sopii grillattavaksi. Yleisesti ottaen marinoidut kalat sopivat hyvin grilliin.

Tutustu Findusin kalatuotteisiin täällä »

Voiko pakastekalaa grillata?

Kalan ei täydy olla kokonaan sulanutta ennen kun sen laittaa grilliin. Sen voi hyvin grillata hieman jäisenä. Mikäli haluat sulattaa kalan nopeasti, voit laittaa sen kylmään veteen suoraan muovipakkauksessaan. Silloin se sulaa nopeasti.

Lue lisää kalan sulattamisesta täältä »

Suosittelemme laittamaan kalan hetkeksi talouspaperin päälle ennen grillaamista, jotta ylimääräinen neste imeytyy pois.

Vinkki!
Laita grillille puolikas sitruuna. Käytä sen mehu kalan maustamiseen grillaamisen jälkeen.

Voinko laittaa kalafileet suoraan grilliritilälle?

Mikäli kalassa on nahka jäljellä, kuten esimerkiksi lohessa tai siiassa usein on, voit laittaa sen suoraan ritilälle nahkapuoli alaspäin. Grillaa kala silloin melkein valmiiksi ennen kuin käännät sen. Voit myös grillata kalan kokonaan kypsäksi kääntämättä sitä, pidä silloin grillin kansi kiinni.

On tärkeää sivellä kala öljyllä ennen grillaamista. Muuten se saattaa palaa kiinni ritilään ja kalaa on tunnetusti vaikea puhdistaa grilliritilästä. Kärsivällisyys on tässä tärkeää, siksi suosittelemme jättämään kalan ritilälle niin kauan, että se lähtee siitä helposti irti.

Kalan alle voi myös laittaa kaksin kerroin taitettua alumiinifoliota, joka toimii grillissä kalan nahan tavoin. On myös olemassa erityisesti kalalle tarkoitettuja grilliritilöitä, kuten kalahalstereita.

Kannattaako kalan grillaaminen foliossa?

Foliossa voi valmistaa herkullisia kala-aterioita. Folioon kääritty kala ei kuitenkaan varsinaisesti valmistu grillaamalla, vaan se paistuu. Kuten edellä kerroimme, pieni kaksinkertainen foliopala kalan alla toimii grillissä kalan nahan tavoin.

Kalanyytit foliossa ovat erityisen herkullinen grillissä valmistettava kalaruoka.

Kuinka kauan kalafileitä pitää grillata?

Tämä riippuu kalasta ja fileen koosta. Moni grillaa kalaa liian pitkään, jolloin se kuivuu. Seuraa kalan paistumista grillaamisen ajan niin näet koska se on valmista.

Kalan kiiltävä osa tarvitsee hieman enemmän aikaa grillissä. Ota kala pois lämmöstä hieman ennen kuin huomaat sen paistuneen kauttaaltaan.

Muista että kalan kypsyminen jatkuu jälkilämmössä myös sen jälkeen, kun se on otettu pois grillistä.

Vinkki!
Kannattaa sirotella kalan päälle suolaa ennen grillaamista.

Mikä on paras lämpötila kalan grillaamiseen?

Kalan grillauslämpötila on paras pitää matalana ja valmistaa kala epäsuorassa lämmössä. Älä grillaa kalaa suorassa lämmössä sillä silloin se palaa ennen kuin se paistuu valmiiksi.

Kaasugrillissä lämpöä voi säätää ja hiiligrillissä voit optimoida lämpötilan nostamalla tai laskemalla ritilää.

Pitääkö kala paistaa kokonaan kypsäksi?

Moni haluaa tarjota esimerkiksi lohen niin että se on sisältä hieman ”vaaleanpunaista” jolloin se on myös mehukkaampaa. Näin voi tehdä myös kaikkien valkoisten kalojen kanssa. Jos lopetat kalan grillaamisen kun sen sisälämpötila on 60 astetta saat taatusti herkullisen lopputuloksen.

Kannattaako kala maustaa ennen grillaamista vai vasta sen jälkeen?

Tämä riippuu kalasta. Kala kannattaa marinoida ennen grillaamista, mutta tämä riippuu myös marinadista. Jotkut sokeria sisältävät marinadit palavat herkästi ja sopivat paremmin siveltäväksi kalalle grillaamisen loppuvaiheessa, glaseerauksen tavoin. Mausteita voi lisätä ennen grillaamista, sen aikana, tai grillaamisen jälkeen.

Entä muiden merenelävien, kuten simpukoiden, scampien ja rapujen grillaaminen?

Simpukat ja ravut sopivat mainiosti grilliin ja grillatut scampit ovat erityisen herkullisia. Ne voi kaikki grillata suoraan ritilällä. Tässä pitää olla tarkkana valmistumisajan suhteen, sillä sekä ravut, scampit, että simpukat vaativat hyvin lyhyen valmistumisajan. Muuten ne kuivuvat.

Merenelävät kannattaa grillata korkeassa lämpötilassa. Mereneläville sopii myös erinomaisesti öljystä, sitruunasta ja mausteista tehty marinadi ennen grillaamista.

Vinkki!

Käytä vanhaksi menevä leipä kalan kanssa.
Leikkaa se siivuiksi, sivele öljyllä ja valkosipulilla ja grillaa kalan kanssa.

Herkullista ja vähentää hävikkiä.
Vinkki!

Fileen paksuudesta riippuen lohi kannattaa laittaa maustumaan 1–2 tuntia ennen grillausta.

Leikkaa fileen pintaan viiltoja muutaman sentin välein ja levitä mausteet myös viiltojen väleihin.

Lohen grillaus

Lohifileen grillaaminen onnistuu helposti, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan.

Ota lohi ajoissa kylmästä huoneenlämpöön ennen grillaamista

Noin 20 - 30 minuuttia ennen grillausta riittää, jotta lämpötila ehtii tasaantua.

Lohi jatkaa kypsymistä vielä lautasellakin

Lohi kypsyy vielä pitkän aikaa sen jälkeen, kun se on napattu grillistä pois. Jos lohen antaa olla lämmöllä liian kauan, se saattaa kuivua. Lohen voi hyvin jättää hieman punertavaksi.

Lohen grillaus onnistuu parhaiten foliossa

Folio estää kalaa tarttumasta kiinni grilliritilään. Varo kuitenkin keittämästä lohta foliossa. Aseta lohi foliolle nahkapuoli alaspäin niin että fileen yläpuoli jää paljaaksi. Rypistä ylijäävä folio veneeksi kalan ympärille mutta älä rypistä foliota kiinni. Näin lohi paistuu, mutta ei keity.

Tutustu resepteihin