Uunikasvikset foliossa ja halloumijuustoa

Valmistusaika
'
Annosten määrä
4

Kasviksilla täytetyt folionyytit on helppo koota etukäteen ja lämmittää juuri ennen tarjoilua. Uunikasvikset saavat makua hunajasta ja rosmariinista. Halloumijuusto tuo sopivasti suolaisuutta ja kokonaisuus viimeistellään voilla ja tilkalla valkoviiniä.

Valmistusaika
'
Annosten määrä
4

Ainesosat

2 
rkl
 
juoksevaa hunajaa
2 
oksaa
 
tuoretta rosmariinia
20 
kirsikkatomaattia
1 
tl
 
suolaa
1/2 
tl
 
mustapippuria
400 
g
 
halloumijuustoa
1/2 
dl
 
valkoviiniä
100 
g
 
voita
 
kuutioina
 
lehtipersiljaa ja paahdettua pähkinää viimeistelyyn

Valmistus

 1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa foliosta kahdeksan noin 25 cm x 25 cm kokoista palaa. 

   

 2. Sekoita kulhossa kasvikset, hunaja, rosmariini, kirsikkatomaatit ja mausteet. Laita päällekkäin kaksi foliopalaa ja jaa kasvissekoitus neljän folion päälle. Siivuta halloumi ja laita siivut kasvisten päälle. Pirskottele päälle hieman hunajaa ja rosmariinin oksia.

 3. Taita folion sivut ylöspäin ja lorauta jokaiseen folionyyttiin ruokalusikallinen valkoviiniä ja voikuutioita. Sulje folio ja paahda uunissa noin 20 minuuttia. Voit myös kypsentää nyytit grillissä.

 4. Avaa folio varovasti, ettei kuuma höyry polta kasvoja. Valele kokonaisuutta vielä nyytin pohjalla olevalla liemellä, jotta kaikki maku tarttuu kasviksiin ja juustoon. Viimeistele lehtipersiljalla ja paahdetuilla pähkinöillä ja tarjoile.

Tarjoiluehdotukset

Helpot ja nopeasti valmistuvat kasvisnyytit ovat kesäinen klassikkoruoka, joka valmistuu niin uunissa kuin grillissäkin. Tarvitset vain vihanneksia, hieman mausteita sekä maun mukaan joukkoon esimerkiksi kuumennuksen hyvin kestäviä juustoja, kuten halloumia tai fetaa. Myös useimmat sulatejuustot kestävät kuumentamista. Folioksi kannattaa valita mahdollisimman kestävä ja paksu malli, sillä ohuimmat alumiinifoliot saattavat rikkoutua helposti. Toinen vaihtoehto on laittaa kaksi folioarkkia päällekkäin mahdollisten vuotojen estämiseksi.


Folionyyttiin voi laittaa kypsymään myös lihaa, kanaa tai kalaa. Näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siitä, etteivät mukaan laitetut ainesosat vaadi erilaisia valmistusaikoja – siinä tapauksessa osa nyytin sisällöstä on pahimmassa tapauksessa palanutta ja osa raakaa. Etenkin porsaanlihan ja kanan kypsyydestä on syytä pitää huolta.


 

Tarjoilun yhteydessä on hyvä pitää mielessä nämä asiat

 • Kasvisnyytit tarjoillaan useimmiten suoraan nyytistä, jolloin kasvikset pysyvät hyvin kuumina. Etenkin lasten kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä tietyt kasvikset ovat pitkään kuumia ja myös nyytin pohjalla oleva neste polttaa helposti.
 • Kasvisnyytit voi tarjoilla sellaisenaan tai tarjota niiden ohessa vaikkapa lihaa, kalaa tai porsasta. Raikas, esimerkiksi avokadoa ja viinirypäleitä sisältävä salaatti sopii erinomaisesti höyryävän kuuman pääruoan kylkeen!

Tiesitkö, että…

 • Kasvisnyytit ovat suosittu kesäkauden grilliherkku myös monessa muussa maassa
 • Suomessa kasvikset maustetaan yleensä juuri ennen kuumentamista, mutta ulkomailla vihannesten marinointi ennen grillaamista on tavallista – kokeile tätä itsekin!
 • Nyytit voi valmistaa jo useita tunteja etukäteen ennen kuumentamista, ja etenkin tällöin kasvisten marinointi on erinomainen idea!
MITÄ MIELTÄ ASIAKKAAMME OVAT
Anna arvio
Tietosi
*
*
* Pakollinen tieto
Arviosi
Anna arvio
*
*
* Pakollinen tieto
Arvioi ensimmäisenä tätä reseptiä