Valmista nopea perheruoka kalapuikoista

Nopea ruoka perheelle käden käänteessä? – Kokeile kalapuikkoja!

Kuten hyvin tiedetään, tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen lapsiperheessä on äärimmäisen tärkeää. Lasten ruokailutottumukset kehittyvät jo varhaisella iällä, joten terveellisen, monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion toteuttaminen kotona on perusta sille, että lapset oppivat syömään – ja nauttimaan – oikeanlaisista ruoista ja raaka-aineista.

Kun valmistetaan ruokaa perheelle, on tärkeä pitää mielessä oikeat ruoanvalmistustavat. Ensimmäinen askel tehokkaaseen ruoan valmistukseen on luonnollisesti löytää siihen tarpeeksi aikaa – ja suunnitella etukäteen. Hyvä idea on rytmittää ruoanlaittamiseen varattu aika aina samalle ajankohdalle, jolloin siitä tulee helpommin rutiini. Toiset valmistavat perheelle isomman aterian esimerkiksi sunnuntai-iltapäivällä ja valmistautuvat näin tulevaan viikkoon, toisille taas perheaterian paikaksi on muodostunut perjantai-ilta, jolloin on mukava rauhoittua yhdessä työviikon jälkeen.

Toinen hyvä idea on hankkia jo valmiiksi ruokatarvikkeita joista kaikki perheenjäsenet pitävät ja joita voit käyttää hyväksesi monissa erityyppisissä resepteissä. Esimerkiksi pakastettuja kalapuikkoja voi napata paketista aina vain juuri sen verran kuin tarvitset ja laittaa loput takaisin pakkaseen odottamaan seuraavaa ateriaa - näin ruoanlaitto on nopeaa ja edesautat samalla tehokkaasti ruokajätteen vähentämistä.

Kun etsit inspiraatiota ja ideoita vaivattomasti valmistettavaan ja samalla terveelliseen ja maistuvaan ruokaan, Findus on apunasi! Kerromme tässä artikkelissa, miten saat tehtyä helppoja ja maistuvia perheaterioita lasten suosikeista, kalapuikoista. 

Kalapuikkoreseptejä koko perheelle

Kalapuikkomme jos mitkä ovat varsinaista helppoa ja nopeaa arkiruokaa. Ruokaisan kalafileen ja rapean leivityksen yhdistelmä maistuu varmasti kaikenikäisille perheenjäsenille. Tiesitkö, että kalapuikkoja voi tarjota useallakin eri tavalla?

Olemme koonneet kaikki kalapuikkoreseptimme yhdelle sivulle. Sieltä löydät niin perinteisiä kuin modernimpiakin ideoita tarjota kalapuikkoja. Alla muutama esimerkki kalapuikkoresepteistämme:

Kalapuikko hotdogit

Kurkkupikkelssillä ja limemajoneesilla maustettu kalapuikko-hotdog ei ole nimestään huolimatta mikään pikaruoka vaan jännittävä, street foodia ja luksusta niin maultaan kuin raaka-aineiltaankin yhdistelevä resepti. Tämä ruoka sopii erinomaisesti kaikenikäisille tarjottavaksi, olipa kyseessä sitten aikuisten illanistujaiset tai perheateria. Kalapuikko mielletään monesti hyvin tutuksi ja turvalliseksi ruoaksi, ja tällä reseptillä onnistutkin yllättämään perheesi tai vieraasi aivan varmasti.

Kalapuikko-Caeasarsalaatti

Kalapuikko-Caesarsalaatti on kevyt, mutta samalla vatsan täyttävä ruoka, joka valmistuu vartissa. Älä kuitenkaan anna nopean valmistusajan hämätä – tämä ruokalaji sopii paitsi pikaiseksi lounaaksi niin myös osaksi illallistarjontaa tai seisovaa pöytää. Caeasarsalaatin sielu on tietenkin itse tehty kastike, mutta kalapuikot tuovat tähän klassikkoruokaan tuoreutta ja persoonallisuutta!

Kalapuikko Avokado-cocktailwrapit

Nimensä mukaisesti cocktail-kokoisina kätevinä suupaloina tarjottavat avokado-cocktailwrapit saavat makunsa kalapuikoista ja itse tehdystä avokadotahnasta, johon tuo ripauksen potkua tulinen jalapeno. Wrapit sopivat parhaiten juhlien tarjottavaksi, mutta mikään ei tietenkään estä valmistamasta näitä makupaloja myös omaksi iloksi. Kalapuikot tuovat reseptiin ruokaisuutta, joten kerrankin vieraiden ei tarvitse poistua juhlista tyhjin vatsoin!

 

Miksi perheen yhteiset ateriat ovat tärkeitä?

Nyt kun takataskussa on muutamia ruokaideoita koko perheen aterioita varten, on hyvä saada lisätietoa siitä, miksi perheen yhteiset ateriat ovat niin tärkeitä - ja miten onnistut syömään perheesi kanssa useammin terveellisesti.

Perheen ruokkiminen ravinteikkaalla ja tasapainoisella ruoalla on vastuullinen tehtävä. Finduksen tavoitteena onkin kehittää yhä lisää terveellisiä ruokia ja ateriavaihtoehtoja kaikenikäisille. Monipuolisten ruokareseptien avulla onkin hyvä houkutella perheenjäsenet syömään useammin yhdessä.

Ruoan terveellisyys ei ole ainoa tärkeä asia perheen yhteisillä aterioilla. Elämä on nykyään kiireistä ja esimerkiksi päivällinen voikin olla päivän ainoa hetki, kun koko perhe on yhdessä koolla.  Yhteisen ajan varaamisesta onkin tärkeää tehdä toistuva rutiini, jonka avulla perheenjäsenten yhteyttä toisiinsa voidaan vahvistaa – ja näin esimerkiksi kehittää samalla lasten keskustelutaitoja, jolloin myös vanhemmat oppivat enemmän lastensa elämästä.

Tärkeää on myös huomioida se, että yhteisten perheaterioiden laatu on aivan yhtä tärkeää kuin niiden määräkin. Yhteinen ateria on erinomainen paikka keskustella ja vaihtaa kuulumisia, joten pyri rauhoittamaan yhteinen aika esimerkiksi sulkemalla TV ja huolehtimalla, ettei kännyköitä tuoda ruokapöytään.

Toistuva terveellisen ruoan tarjoaminen kehittää myös lapsen ymmärrystä ravinteiden merkityksestä elimistölle. Lapsen ruokaymmärrys kehittyy omista mieltymyksistä siihen, että lapsi kykenee ymmärtämään terveellisen ja epäterveellisen syömisen erot. Tässä kodissa opituilla ruokailutottumuksilla on suuri rooli. Kun lasta opetetaan jo kotona ymmärtämään ravinteiden merkitys, pystyy hän myöhemmin itsenäisesti muodostamaan käsityksen siitä, miten ja kuinka paljon eri ruokia kannattaa lautaselle valita esimerkiksi koulun ruokalassa. Ja toisin päin, kun lapselle opetetaan koulussa eri elintarvikeryhmistä ja ruokaympyrästä, on hyvä kerrata opit hauskoin käytännön esimerkein kotona ruokailun yhteydessä.