Kesäruokaideat lomailijoille ja herkkuisuille

Kesäiset grilliruokaideat lihasta, kalasta ja kanasta

Ihana suomalainen kesä koostuu monesta elementistä: valosta, vihreydestä, hyvästä ruoasta ja rennosta olemisesta itsekseen tai yhdessä – kotona, mökillä tai urbaania kaupunkikesää viettäen. 
Huolimatta siitä, missä kesää vietetään, muuttuvat suomalaisten ruokailutottumukset merkittävästi muista vuodenajoista. Kun ilmat lämpenevät, siirrytään helpommin ulos syömään ja valmistamaan ruokaa. Koska suuri osa lomailee kesällä, on silloin myös aikaa valmistaa ja kypsyttää ruokia rauhassa, joten käytössä on tavallista laajempi kattaus erilaisia raaka-aineita kuten kasviksia, pihvejä, kanaa, kalaa sekä tietenkin perinteisiä grillimakkaroita.

Mutta mitä syödä ja tarjota kesäisessä ruokapöydässä tai piknikillä? Entä miten tarjottavat kannattaa valmistaa? Lue alta parhaat kesäruokaideamme ja kokeile tai versioi itsellesi sopivaksi! 

Ruoanlaitto onnistuu sisällä ja ulkona

Koska iso osa kesän herkuista on erilaisia grilliruokia, on laadukas grilli tietenkin kesäkokin perustyökalu. Kaasugrilli on nopea ja lämpötilaa voi säädellä, mutta monien asiantuntijoiden mielestä hiiligrilli laadukkailla hiilillä ladattuna on ainoa oikea tapa grillata. Nykyään on myös markkinoilla jo suhteellisen tehokkaita mutta kompakteja sähkögrillejä, joilla ruokien kypsennys onnistuu paikoissa, joissa hiili- tai kaasugrilliä ei voi käyttää. 
Muista, että uuni on hyvä grillin korvike. Sähköuunissa voi kypsyttää esimerkiksi nyyttivihanneksia, ja mikäli uunissa on grillitoiminto, onnistuu uunissa myös esimerkiksi grillimakkaran kuumennus.

Liha- ja makkarareseptit

Kunnon pihvi tai grillissä kypsennetty makkara ovat yhä keskeinen elementti monien kesäruokavaliossa – ainakin välillä! 

Klassinen lehtipihvi itse tehdyllä maustevoilla

Yksinkertaista mutta niin toimivaa: valmista etukäteen maustevoi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa. Tiristä pihvit grillissä tai pannulla ja ryyditä ateria reiluilla grillikasviksilla.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/lehtipihvi-ja-maustevoi

Paahdettua bratwurstia, persiljavoita ja kasviksia

Ihanan yksinkertaista mutta samalla herkullista: bratwursteja persiljavoilla maustetulla kasvispedillä. Sopii vaikka kisastudion palanpainikkeeksi tai piknikille lämpimäksi ruoaksi.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/paahdettua-bratwurstia-sinapinsiemenilla-seka-persiljavoilla-ryyditetyt-yrttiset-kasvikset

Kesäruoat kanasta

Kana ja broileri ovat erinomainen vaihtoehto, kun halutaan valmistaa täyttävää mutta samalla kevyttä kesäruokaa. Kana on helppo raaka-aine, jonka valmistuksessa on tärkeintä muistaa kypsentää liha kunnolla. Nyrkkisääntönä kananlihan pitäisi olla fileen paksuimmasta kohdasta valkoista, mutta mikäli haluaa olla täysin varma kypsyydestä, kannattaa käyttää lihalämpömittaria. 

Pestolla ja mozzarellalla maustetut broilerirullat

Broilerirullia voi syödä vaikka sormin, sillä rullat kiinnitetään cocktailtikulla. Pesto ja mozzarella tuovat italialaisia makuja lihaan. Lisänä luonnollisesti Provence-kasvikset!

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/pesto-mozzarella-broilerirullat

Grillattua kanaa kvinoalla ja mangoaiolilla

Kanaa, parsakaalia, kurpitsaa sekä kvinoaa ja suussa sulavaa mangoaiolia – nyt ollaan todellisen makuelämyksen äärellä! Kattavasta raaka-ainevalikoimasta huolimatta tämä ruoka valmistuu noin 40 minuutissa.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/grillattua-kanaa-ja-kvinoaa

Kalaiset kesäreseptit

Lohi on kanan ohella ehdoton trendiruoka myös kesällä. Kevyttä, terveellistä ja sopii yhteen monien muiden raaka-aineiden ja lisukkeiden kanssa. Olemme valinneet esiteltäväksi reseptejä, joissa on jokin raikas ja vilvoittava raaka-aine tai lisuke, kuten jogurttikastike tai lime.

Lohta jogurttikastikkeella

Mukavan raikas ja pikkuisen kirpeä sitruunainen jogurttikastike sopii erinomaisesti yhteen grillissä tai pannulla kypsennettyjen lohifileiden kanssa. Tarjoa kera Parila-kasvislisäkkeen, joka sisältää mm. runsaasti perunaa.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/lohifilee-ja-sitruunainen-jogurttikastike

Lohifilee limekastikkeella

Helppo ja nopea resepti, joka valmistuu puolessa tunnissa. Limekastike on majoneesipohjainen ja sisältää myös hieman Sambal Oelek-tahnaa eli indonesialaisperäistä chilitahnaa. Ateria tarjoillaan ihanan värikkäiden Andalusia-grillikasvisten kera.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/andalusia-ja-lohifilee

Entä mitä tarjota vieraille?

Ruokahan maistuu parhaalta hyvässä seurassa. Kun vieraita ilmestyy kotiovelle, terassille tai mökin pihamaalle voit hemmotella heitä vaikkapa lammasjauhelihapihveillä ja ihanasti viilentävällä tsatsiki-kastikkeella. Satay-broilerivartaat taas ovat varma hitti, ja niitä voi helposti valmistaa samalla isommankin määrän, mikäli vieraita on paljon.

Lammasjauhelihapihvejä ja tsatsikia

Tsatsiki jos mikä on lämpimän ajanjakson kastike, onhan se kreikkalaista alkuperää. Pehmeänmakuiset lammasjauhelihapihvit tarjoillaan värikkään Katalonia-grillikasvissekoituksen kera, joka sisältää mm. chiliä, perunaa, punasipulia ja paprikaa. Erinomainen seurusteluruoka!

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/lammasjauhelihapihvit-ja-tsatsiki

Sataymaustetut broilerivartaat

Vartaat ovat aito grilliklassikko, jollaisia pitää saada joka kesä! Broilerit saavat makua kiinalaistyyppisestä Satay- eli maapähkinäkastikkeestä. Nauti broilerit vaikka suoraan vartaasta! Lisukkeena reilun kokoisia ja valmiiksi maustettuja Texas-uunikasviksia.

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/satay-broilerivartaat

Perheen ja lasten suosikit

Lapset voivat joskus olla ruoka-asioissa hieman vaativia ja makutottumuksia on yhtä paljon kuin lapsiakin. Lasten kanssa kannattaakin varmistua, että lautaselle tuodaan useita erilaisia raaka-aineita ja makuja, jolloin jokainen löytää jotain omaan suuhunsa sopivaa ja uskaltautuu kenties maistamaan hiukan viereistäkin!

Kalafileitä ja mojo rojo -kastiketta

Tässä reseptissä kalalle makua tuo mukavan mausteinen, mutta nuorempienkin makuun sopiva mojo rojo -kastike. Kalaa ja grillikasviksia on mukava vaikka dippailla kastikkeeseen!

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/kalafilee-ja-mojo-rojo

Älä unohda klassisia kasvisnyyttejä!

Foliossa kypsennetyistä kasviksista pitävät taatusti kaikenikäiset. Ihanan värikkäitä vihanneksia sekä mukavan suolaista halloumijuustoa, jotka sopivat ateriaksi sellaisenaan tai vaikka liharuoan lisukkeeksi. Nuoremmille tarjoillessa kannattaa foliokääreet avata tarpeeksi aikaisin, jotta kasvikset ehtivät jäähtyä. 

https://www.findus.fi/reseptit/grillireseptit/uunikasvikset-foliossa-ja-halloumijuustoa