Arkiruokaa helposti ja nopeasti

Laadukasta arkiruokaa voi tehdä helposti ja nopeasti

Tasapainoisuus on tärkeää monella elämänalueella, eikä ruokavalio muodosta tässä poikkeusta.

 

Ruoanlaitossa tasapainon saavuttaminen maun, valmistamisen helppouden ja riittävien ravintoarvojen kanssa ei ole aivan helppo tehtävä, etenkin kun puhutaan tavallisesta, päivittäin perheelle tarjottavasta arkiruoasta.

 

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi lasten ruokailutottumukset kehittyvät jo hyvin nuorella iällä, joten on tärkeää opettaa heidät syömään oikeanlaisia ruokia jo heti alusta lähtien. Aterioiden suunnittelu, valmistus ja monipuoliset raaka-aineet ovat koko perheelle tarjottavan ruoan valmistamisessa ydinasioita.

 

Olemme keränneet tähän artikkeliin helposti ja nopeasti valmistettavia, mutta samalla terveellisiä ja maukkaita arkiruokaideoita, joita voi hyvillä mielin tarjota kaikille.

Kokeile – huomaat eron!

 

Ideoita arkiruoan valmistamiseen

Kattavasta reseptivalikoimastamme löydät monipuolisesti kala- ja kasvisruokaideoita vaikka koko viikon ruokalistan suunnitteluun.

Sopisiko perheesi ruokapöytään esimerkiksi

 

  • ruispaneroitu alaskanseiti tai

  • paistetut, kullanrapeat kalafileet vaiko kenties

  • tulisen maukas thai-kasvikeitto tai paahdetut avokadot couscousin kera? 

 

Findusin tuotevalikoimasta löytyvillä kalaruoilla sekä kasvis- ja vihannesvaihtoehdoilla on helppo varioida kodin ruokalistaa ilman, että ruoanlaitosta tulisi liian hankalaa tai aikaa vievää – tai ruoasta epäterveellistä.

 

Esimerkiksi suurin osa helposti valmistettavista paneroiduista kaloistamme on merkitty Sydänmerkillä, joka kertoo siitä, että tuote on rasvan ja suolan suhteen parempi valinta tuoteryhmässään.


Pakastevihannesvalikoimastamme taas löytyvät niin suomalaisittain tutut kasvikset kuin myös eksoottiset makuelämykset, joten valinnanvaraa on sekä ruokalajien, että makumieltymysten mukaan.

 

Monesti esimerkiksi perheen pienemmät saattavat aluksi vierastaa eri tavoin valmistettuja kasviksia, mutta vaihtamalla ja kokeilemalla vihanneslajeja on mahdollistaa löytää myös pienessä suussa hyvältä maistuvia vaihtoehtoja.

 

Arkiruokaa helposti ja nopeasti – Vinkeillämme onnistut varmasti!

Paistetut täysjyväkalafileet ja uunijuurekset 

Ravintoarvoiltaan ja maultaan monipuoliset uunijuurekset ovat kaikenikäisten suosikki!

 

Palsternakkaa, porkkanaa, juuriselleriä, lanttua ja sipulia sisältävä resepti takaa, ettei lautaselta puutu väriä ja näyttävyyttä. Paneroidut Täysjyvä Kalafileet on valmistettu vastuullisesti pyydetystä alaskanseitifileestä, joka on leivitetty täysjyväjauhoseoksella rapeaksi.

 

Kalafileet ja uunijuurekset valmistuvat kätevästi uunissa noin 45 minuutissa.


Paahdettua avokadoa ja couscousia

Nopeasti, 20 minuutissa valmistuva avokado-couscous -yhdistelmä sopii parhaiten pienempään nälkään tai kevyeksi lounaaksi – tai illanistujaisten näyttäväksi ruokalajiksi.

 

Avokado on ravintoarvoiltaan oikeaa superruokaa, sillä se sisältää mm. suuren määrän monityydyttymättömiä rasvahappoja.

 

Couscous taas sopii lisukkeeksi hyvin monenlaisten kasvisruokien kanssa, lopputuloksen ollessa maukas mutta kevyt. Annoksen viimeistelee pikantti valkosipulimajoneesi.


Basilikaleivällä kuorrutettu alaskanseiti ja vihannes-puttanescapasta

Kiire on valitettavan tuttu ja yleinen vierailija perhetalouksien arjessa. Mitä tehdä, kun maistuvaa ja ravintopitoista ruokaa pitäisi valmistaa vartissa?

 

Usko tai älä, mutta neljälle hengelle sopiva, basilikaleivällä kuorrutettu alaskanseiti ja vihannes-puttanescapasta valmistuu noin 15 minuutissa!

 

Proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävänä ateriana se sopiikin vaikkapa ruoaksi ennen liikuntaharrastuksiin lähtöä.


Thai-kasviskeitto

Ulkoiluhetki mukavassa pikkupakkasessa takana, ja nyt pitäisi saada nopeasti jotain lämmintä syötävää nopeasti? Kokeile 20 minuutissa valmistuvaa, mausteista thai-kasvikeittoa!

 

Reseptissä Findus Wok Thai -kasvissekoitus saa makua mm. hienonnetusta punaisesta chilistä, currytahnasta, limenlehdistä sekä inkivääristä, sitruunaruohoa unohtamatta.


Rapeaksi paneroidut kalafileet ja parsa-hernerisotto

Kevään tullessa ja parsakauden käynnistyessä ei kannata jättää kauppojen viherosastoilta löytyviä, ihanan tuoreita parsoja hyödyntämättä!

 

Parsa-hernerisotto sopii hienosti yhteen rapeaksi paneroitujen kalafileiden kanssa, muodostaen aterian, joka täyttää vatsat takuulla. 


Kasvispyörykät pastan, tomaattikastikkeen ja parsakaalin kera

Pyörykät ja pasta jos mitkä ovat kaikille maistuvaa, perinteistä arkiruokaa.

 

Tässä reseptissä tuttua ja turvallista ruokalajia kevennetään käyttämällä kasvispyöryköitä ja tarjoamalla lisukkeena nopeasti kiehautettuja parsakaaleja.

 

Findus kasvispyörykät ovat proteiinipitoisia, vähärasvaisia ja soveltuvat myös vegaaniruokavaliota noudattavalle.

 

Rapea kalaburger

Mitäpä sitä kiertelemään – burgerit ovat niin isojen kuin pientenkin herkkusuiden mieliruokaa.

 

Kalaburger rakennetaan paneroitujen, kullanrapeiden kalafileiden ympärille ja makua tuo savujuusto sekä majoneesipohjainen ryytisinappi-remouladekastike.

 

Mikäli ruokailijoiden nälkä on astetta suurempi, burgerin lisukkeeksi voi tarjota esimerkiksi aavistuksen makeita, suutuntumaltaan rapeita porkkana- ja palsternakkatikkuja.

 

Falafel on trendikäs kasvisruokasuosikki

Falafel on alun perin Lähi-idästa peräisin oleva kasvisruoka, joka valmistetaan kikherneistä. Falafel on maukas mutta kevyt ruoka, ja se sopii loistavasti niin pääruoaksi kuin myös lisukkeeksi. Falafel-pyörykät ovat valmistustapansa ansiosta varsin kuivaa ruokaa, joten niiden kanssa kannattaa ehdottomasti valita omaan makuun sopiva kastike. Perinteinen valinta on seesaminsiemenistä valmistettu tahini-tahna, mutta Suomessa hyvin suosittuja ovat erilaiset jogurttipohjaiset kastikevaihtoehdot, ja ne sopivatkin raikkautensa puolesta erinomaisesti kesään. Makutottumuksista riippuen jogurttikastikkeessa voidaan käyttää esimerkiksi minttua tai chiliä. 

 

Tutustu reseptipankistamme löytyvään libanonilaiseen falafel-pitaan.

Sen kastikkeeksi suosittelemme mintulla, valkosipulilla ja sitruunalla maustettua jogurttikastiketta.

 

Muistatathan, että Findus Falafelit sopivat mainiosti myös vegaaneille.

 

Kanawokki on muunneltava ruoka, joka maistuu kaikille

Maistuva kanawok on kaikenikäisten suosikki! Kyseessä on näyttävä ja helposti tehtävä ruoka, joka sopii erinomaisesti kesään, sillä sen valmistuksessa käytetään runsaasti kasviksia. Kanawokin valmistus onnistuu luonnollisesti myös tavallisella paistinpannulla, kunhan pannu on kooltaan tarpeeksi iso. Kanawokin voi oman maun mukaan valmistaa usealla eri tavalla, ja helpommin siinä onnistuukin kokeilemalla erilaisia kasvisvaihtoehtoja.

 

Finduksen valikoimista löydät peräti seitsemän erilaista wok-vihannes – vaihtoehtoa joka makuun ja kaikenlaisiin mieltymyksiin. Pakastealtaista löydät perinteisen Findus Wok Classic- vaihtoehdon lisäksi seitsemän makumatkalle vievää wok-vihannesta: värikäs Wok Hot Bangkok, mausteinen ja palkittu Wok Spicy Zanju, eksoottinen Wok Thai, raikas Wok Vietnamese, ruokaisa Wok Bali sekä tulinen Wok Shangai. Mikäli et ole aiemmin valmistanut wokkia, tutustu oppaaseemme, joka johdattaa sinut tämän hienon ruokamuodon saloihin!

 

Katkarapu stir&fry -reseptillä ruokit koko perheen 20 minuutissa!

Katkarapu jos mikä on erinomainen perusraaka-aine. Ruoka-aineena se on vähäkalorinen mutta samalla proteiinipitoinen, eli toisin sanoen kevyt mutta ravitseva vaihtoehto. Katkarapu mukautuu niin pohjoismaalaisiin ruokaresepteihin kuin myös tulisiin aasialaisiin ruokiin. Oma suosikkimme onkin aasialaisilla mauilla hemmotteleva stir&fry, jonka tulisuuden takaa reseptin sriracha-kastike. 

Tutustu katkarapureseptiimme tästa »

 

Helppo kermaviilikastike on supernopeasti valmistettava lisuke

Kermaviilikastike on oikea ruokapöydän ässä, joka sopii käytännössä minkä tahansa ruokalajin kylkeen: kalalle, lihalle, salaatille, perunoille tai vaikkapa avokadolle! Jääkaappikylmänä tarjoiltava kermaviilikastike viilentää mukavasti lämpimän ruoan, jonka ansiosta se sopiikin suutuntumaltaan erinomaisesti esimerkiksi uusien perunoiden tai savulohen kanssa yhteen. Kermaviilikastikkeen lyömättömänä etuna on sen nopea valmistaminen: sitä ei tarvitse käyttää kattilassa eikä suurustaa, vaan halutut ainesosat yksinkertaisesti pilkotaan tai hienonnetaan ja sen jälkeen sekoitetaan kermaviiliin. Tämän jälkeen lisätään oman maun mukaan mausteet tai vaikka tilkka sitruunamehua tai viinietikkaa - ja kermaviilikastike onkin valmis tekeytymään jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämän yksinkertaisemmaksi kastikkeen tekoa ei enää saa.

 

Hanki pakastettua – vähennä ruokahävikkiä

Tiesitkö, että keskivertosuomalaisen ruokahävikki on vuodessa peräti 20–30 kiloa, eli toisin sanoen useampi kokonainen ruokakassi? Erinomainen tapa vähentää ruokahävikkiä ja samalla tietenkin varmistaa tuoreiden raaka-aineiden löytyminen kotoa onkin hankkia ruoka-aineet pakastettuina. Tällöin käytät vain juuri sen verran ruokaa kuin tarvitset, eikä ruoan nopeasta pilaantumisesta tarvitse huolestua. On tärkeää myös muistaa, että kaikki Findus-tuotteet pakastetaan nopeasti tuoreena. Pakastus lopettaa raaka-aineen ikääntymisen, säilyttäen ruoan kivennäisaine- ja vitamiinipitoisuudet. 

Lue lisää ruokahävikistä ja sen vähentämisestä tästä »