Kasvikset ovat tärkeä osa ruokavaliota – myös arkiruoassa!
Moniko vielä muistaa vuosien takaisen, tv-kanavilla iloisesti soineen mainosrallatuksen, jossa kasviksia kehotettiin syömään ainakin puoli kiloa päivässä? Tietoiskun suositus pitää yhä tänä päivänä paikkansa: kasvikset ovat tärkeä ja keskeinen osa suomalaista terveellistä arkiruokavaliota, olitpa sitten aikuinen tai kasvuiässä oleva nuori.
Nopeasti ajateltuna määrä saattaa vaikuttaa isolta, mutta kuinka paljon tuo puoli kiloa käytännössä on? Suosituksissa grammamäärä käännetäänkin usein 5-6 vihannes- tai hedelmäannokseksi niin, että yksi annos voi esimerkiksi olla keskikokoinen hedelmä tai 1,5 desilitraa vihannesraastetta tai salaattia. Kannattaa myös pitää mielessä, että kasviksia suositellaan syötävän monipuolisesti. Osa kypsentämättöminä ja osa taas kypsennettyinä, käyttämällä niitä ruokien raaka-aineena. Näin laskettuna määrä on itse asiassa kohtuullinen tai ainakin pienellä vaivalla saavutettavissa oleva. Hedelmä aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä vihanneksia niin salaatissa kuin osana lämmintä ruokaa ja välipalaksi ja iltapalaksi jotain vihreää, punaista, keltaista tai oranssia muodossa tai toisessa – todennäköisesti näin ollaan jo varsin lähellä tuota puolen kilon päiväannosta. Paneutumista ja suunnittelua ruokatottumusten muuttaminen tietenkin vaatii, mutta lopulta panostus on varsin pieni verrattuna suotuisiin terveysvaikutuksiin. Kysymys kuulukin, miten siis helpoiten kääntää ravitsemussuositukset osaksi jokapäiväistä ruokavaliota?
Täydennä arkiateria kasviksilla
Kun puhutaan arkiruoasta, puhutaan yleensä aterioista, joiden valmistamisen toivotaan olevan nopeaa ja vaivatonta sekä raaka-aineiden huokeita, joskin mahdollisimman laadukkaita. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että aterian valmistamiseen ei yksinkertaisesti ole käytettävissä kovin paljoa aikaa, tai aterian hinta yritetään pitää järkevällä tasolla ja näin jostain raaka-aineesta joudutaan luopumaan tai vaihtamaan se halvempaan. Valitettavan usein tällöin nipistetään aterian terveellisyydestä ja tasapainoisuudesta.
Totta onkin, että Suomessa ruoan terveellisyyteen panostaminen voidaan monesti kokea hintavaksi. Kesäkuukausina kasvisten hinta on usein maltillisempi, mutta talvisin kilohinnat nousevat helposti moninkertaisiksi, eivätkä HeVi-hyllyn antimet ole välttämättä niin tuoreita kuin sopisi toivoa – monestihan ne joudutaan kuljettamaan Suomeen eteläiseltä pallonpuoliskolta saakka. Oletko ajatellut, että Findusin erittäin laajan pakastevihannesvalikoiman ansiosta saat aina varmasti tuoreita, valmiiksi paloiteltuja kasviksia, jotka sopivat saman tien käytettäviksi ruoanlaittoon? Valikoima kattaa myös harvemmin lähikaupan vihanneshyllystä löytyviä kasviksia, joten voit suorittaa aidon makumatkan eri ruokakulttuureihin, etkä maksa liikaa – tai joudu viettämään koko iltaa keittiössä ruoanlaittopuuhissa. Pakastevihanneksissa on myös se hyvä puoli, että et tule koskaan käyttäneeksi enempää raaka-ainetta kuin tarvitset: annostelet pussista vain juuri tarvitsemasi määrän kasviksia – ja laitat loput takaisin pakastimeen odottamaan seuraavaa kokkauskertaa. Pilaantuvia kasviksia ei jää lojumaan jääkaappiin eikä ruokahävikkiä synny. Kätevää, eikö totta?
Opeta lapset syömään kasviksia monipuolisesti jo nuoresta pitäen
Terveellisten ruokailutottumusten opettaminen lapsille on luonnollisesti tärkeää – nuorena opitut monipuoliset makutottumukset ja avoin mieli edesauttavat terveellisen ruokavalion ylläpitämistä myös vanhempana ja voivat täten vaikuttaa merkittävästikin terveyteen. On tietenkin luonnollista, etteivät kaikki lapset pidä kaikista kasviksista – monilla aikuisillakin on selkeästi omat suosikkinsa – mutta tärkeää on, että lapselle annetaan myös arkiaterioilla tilaisuus maistaa ja kokeilla erilaisia ja eri tavoin valmistettuja vihanneksia ja hedelmiä.
Kannattaa myös muistaa, että vaikka lapsi ei välitä tietyllä tavalla valmistetusta vihanneksesta, ei se suinkaan tarkoita sitä, että se toisella tavoin kokattuna olisi yhtä epämieluisaa. Useimpia kasviksia kun voi paistaa, keittää, hauduttaa tai vaikkapa soseuttaa ja tietenkin maustaa monipuolisesti. Esimerkiksi Finduksen kasvissekoituksia voi valmistaa usealla eri tavalla, joten vaihtoehtoja on monia.
Stailaa tuttu arkiruokasi vaihtelemalla tai lisäämällä kasviksia
Usein paras tapa saada lapset kokeilemaan heille tuntemattomia makuja ei välttämättä ole aina täysin uusien reseptien kokeilu, vaan pikemminkin vanhojen suosikkiruokien stailaus, muuntelu ja kehittely. Voisiko kenties perunat korvata uunikasviksilla, tai perinteisen herne-maissi-paprikasekoituksen hieman monipuolisemmalla wok-vihannessekoituksella?
Muistathan, että kattavasta reseptipankistamme löydät erilaisia ja moniin eri tilanteisiin sopivia reseptejä, joissa on aina mainittu, kuinka kauan kyseisen aterian valmistus vie aikaa. Monissa perheissä termi ”ruuhkavuodet” pitävät toden totta paikkansa: lasten harrastukset viemisineen ja hakemisineen sekä omat menot tekevät arjesta monesti minuuttipeliä. Katso myös sivuiltamme löytyvät artikkelit kasvisten valmistuksesta, kuten vaikkapa oppaan grilli- ja uunijuuresten laittoon ja maustamiseen!
Pakaste on synonyymi tuoreudelle ja hyvälle maulle
Moni kaupan tuorevihanneshyllystä löytyvä nimike on saattanut kulkea usean välikäden kautta ennen myytäväksi pääsyä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kasviksen poiminta-ajankohdasta on saattanut kulua pitkäkin aika. Finduksen pakastetuotteet ovat aina säilöntäaineettomia ja pakastettu niin pian sadonkorjuun jälkeen kuin mahdollista, joten maut ja ravintoarvot on pystytty säilyttämään erinomaisesti.