Näillä vinkeillä valmistat uuni- ja grillikasvikset oikein

Tuo kesän maut ruokapöytään uuni- ja grillikasviksilla

Monille suomalaisille herkuttelijoille kevään ja kesän saapuminen merkitsee grillikauden avaamista tai ainakin kesäisempien ruokalajien tuomista ruokapöytään. Jokaisella on omat tutut suosikkiruokansa makkaroista kasvisnyytteihin ja uusista perunoista grillipihveihin, mutta luonnollisesti suomalaiset uskaltavat myös kokeilla ja omaksua uusia raaka-aineita ja reseptejä.

Olennainen osa laadukasta ja tasapainoista syömistä ovat tietenkin eri tavoin valmistettavat vihannekset, jotka sopivat erinomaisesti kesäpöytään tuoden sinne keveyttä, ravinteita sekä tietenkin väriä, kuten toivoa sopiikin. Esimerkiksi uunikasvikset, uunijuurekset ja grillikasvikset ovat helposti valmistettavia, eikä niiden tekoon tarvita ylimääräisiä työvaiheita tai valmistusvälineitä. Olemme tähän artikkeliin keränneet vinkkejä ja niksejä siihen, miten valmistat maistuvimmat ja ravinteikkaat kesäiset ateriat uunissa ja grillissä – lue siis eteenpäin!

Sähkögrillin, hiiligrillin, kaasugrillin ja uunin erot

Monille grillauksen saloihin perehtyneille hiiligrilli - kuten esimerkiksi perinteinen pallogrilli - on se ainoa oikea grillityyppi. Onhan sen kanssa kokkaaminen kesäisen kiireetöntä, ja se tuo ruoan makuun oman jäljittelemättömän arominsa. Ymmärrettävästi hiiligrilliä ei voi käyttää joka paikassa, joten vaihtoehtona ovat joko kätevä, nopea ja siisti kaasugrilli tai erittäin helppokäyttöinen sähkögrilli. Sähkögrillin teho ei kuitenkaan välttämättä riitä tiettyjen ruoka-ainesten valmistukseen.

Uuni on erinomainen vaihtoehto grillille ruoan valmistamisessa. Uuni sopii kasvisten valmistukseen loistavasti, tarjoten tasaisen, mutta samalla korkean lämmön ja helpon tavan todeta ruokien kypsyysaste. Monissa uuneissa on myös grilliominaisuus, jota käyttämällä valmistettaviin ruokiin voi saada hieman lisää rapsakkuutta. Toisena vaihtoehtona on nostaa ruoka lähemmäs uunin vastuksia – varo kuitenkin polttamasta herkkujasi!

Käytät sitten grilliä tai uunia,
muista tasainen paistolämpö.

Kasvikset grillissä - tarkkaile lämpötilaa ja muista öljy!

Grillatut kasvikset valmistetaan usein grillaamalla ne kokonaisina, isoina viipaleina täytettyinä, vartaina, kasvisnyytteinä tai kasvissekoituksina foliovuoassa. Grillaamisessa on tärkeää varmistaa, ettei grilli ole liian kuuma, sillä kasvikset valmistuvat parhaiten suhteellisen miedolla lämmöllä. Muistathan aina myös öljytä kasvikset, jotta ne irtoavat helpommin vuoasta, uuniritilältä tai parilalta!

Mitä kasviksia voi laittaa grilliin?

Monia erilaisia kasviksia voi grillata, mutta toisaalta esimerkiksi monet kovat juurekset kannattaa etukäteen valmistella ennen grillausta vaikkapa keittämällä. Yleisesti parhaiten grillissä viihtyvät puolikovat vihannekset kuten sipulit, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa, maissi ja herkkusienet. Myös pehmeämpi tomaatti sekä raakana kova peruna sopivat erinomaisesti grillin lämpöön, tosin perunan kypsymisaika on yleisesti muita kasviksia pitempi ja tomaatti taas ei varsin vetisenä kasvina siedä kovaa lämpötilaa. Mikäli haluat päästä helpolla, voit hankkia valmiita grillivihannessekoituksia, joihin on valittu valmiiksi pilkottuja ja yhtä nopeasti kypsyviä kasviksia, ja ne on kaiken lisäksi maustettu valmiiksi.

Grillikasvikset kokonaisina, siivuina, täytettyinä vai paloina?

Tietyt kasvikset grillataan useimmiten kokonaisina. Esimerkiksi maissi asetetaan grilliin sellaisenaan, ja sitä on myös käänneltävä tasaisin väliajoin, jotta kaikki pinnat paistuisivat ja kypsyisivät tasaisesti. Maissi kannattaa grillata miedolla lämmöllä, joten esimerkiksi hiiligrillissä maissi kannattaa laittaa joko grillin reunoille tai odottaa, kunnes hiillos on hieman jäähtynyt. Vaikka maissia voi toki syödä hieman raakanakin, pidetään sitä kuumassa yleensä ainakin 15 minuutin ajan ja mieluusti vielä kauemmin. Maissin pinta voidaan voidella öljyllä tai voilla maun mehevöittämiseksi.

Sipuli kannattaa halkaista muutamaan lohkoon, jotta kypsyminen olisi tasaista ja nopeaa. Kesäkurpitsa kypsyy parhaiten noin puolen sentin siivuina, jotka on valeltu öljyllä tai voilla ja päälle ripoteltu suolaa. Munakoison puolestaan voi halkaista kahtia ja suolata, jonka jälkeen puolikkaiden annetaan tekeytyä 20 –30 minuuttia. Tämän jälkeen munakoisosta nousseen nesteen voi pyyhkiä ja puolikkaat palat asetetaan grilliin. Paprika ja tomaatti taas ovat erinomaisia täytettäviä kasviksia, ja ne sopivat oikein hyvin yhteen erilaisten sulatejuustojen kanssa. Toki paprikan voi myös vaikkapa vain halkaista, poistaa siemenet ja grillata sellaisenaan – grillin ritilä tai parila antavat paprikan pinnalle helposti kauniin ja herkullisen raidoituksen. Myös herkkusienet valmistuvat monipuolisesti joko sellaisinaan, halkaistuina, täytettyinä tai klassisesti pekoniin käärittyinä.

Kasvikset uunissa - käytä saman valmistusajan omaavia raaka-aineita

Uunikasvisten valmistus on yksinkertaista ja nopeaa. Mikäli pilkot kasvikset itse, muista valita saman valmistusajan omaavia kasviksia ja tehdä paloista suurin piirtein samankokoisia, jotta lopputuloksena osa kasviksista ei olisi jäänyt raaoiksi tai ehtineet jo palamaan. Toinen kätevä keino on käyttää valmiiksi pilkottuja kasviksia, kuten esimerkiksi Finduksen Uuni- ja grillikasviksia, jotka voi laittaa uuniin suoraan sellaisinaan pakkasesta jäisinä, joten etukäteen tehtyä sulatusta ei tarvita.

Uunikasvikset sijoitetaan uunivuokaan tai uunipellille. Mikäli käytetään vuokaa, kannattaa valita mahdollisimman matalareunainen malli, sillä korkeat reunat saattavat estää nesteiden haihtumista kasviksista. Kasvikset kannattaa myös asetella vierekkäin tai päällekkäin tarpeeksi väljästi, jotteivat ne haudu paistumisen sijaan.

Grilli- ja uunikasvisten maustaminen onnistuu perusmausteilla

Uuni- ja grillikasvisten maustaminen onnistuu kokemattomammaltakin kokilta, sillä pitkälle pääsee jo öljyllä, suolalla, pippurilla sekä perinteisillä, useimmista kotikeittiöistä löytyvillä yrteillä kuten basilikalla, timjamilla, rosmariinilla sekä chilillä. Kasvikset on hyvä maustaa ennen öljyn lisäämistä, jotta mausteet pääsevät vapaasti imeytymään raaka-aineisiin. Öljynä voi käyttää suomalaisille tuttua rypsiöljyä, mutta uunissa ja grillissä myös oliiviöljy toimii hyvin. Toinen vaihtoehto on tehdä öljyinen maustekastike, jossa maun mukaiset mausteet sekoitetaan öljyyn, joka sen jälkeen se valellaan vihannesten pintaan. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että kaikki mausteyrtit eivät kestä yhtä hyvin grillin lämpöä, joten esimerkiksi basilika kannattaa ripotella ruoan päälle vasta kun se on valmis ja otettu grillistä tai uunista pois.

Marinoinnilla makua ja mehevyyttä – kunhan muistat tehdä sen ajoissa!

Marinointi on erinomainen tapa esivalmistaa ja maustaa grilli- ja uunikasvikset. Käytännössä helpoimmillaan marinointiin et tarvitse kuin tavallista ruokaöljyä kuten rypsiöljyä sekä makusi mukaisia mausteita ja yrttejä, esimeriksi suolaa, musta- ja valkopippuria, timjamia ja rosmariinia. Marinointi onnistuu sitä paremmin, mitä pitempään kasvikset viipyvät marinadissa – parhaimmillaan voit laittaa kasvikset maustumaan ja mehevöitymään jo edellisenä iltana.

Kokeile maukkaita kasvisnyyttejä ja sovella maun mukaan

Kasvisnyytit ovat tuttu suomalainen klassikkoruoka, joiden valmistus onnistuu yhtä helposti sekä uunissa että grillissä. Kyseessä on kevyt mutta samalla näyttävä ruoka, jota voi hyvin tarjota niin perheelle kuin vieraillekin. Kasvisnyytin ehkä paras ominaisuus on siinä, että sitä voi valmistaa niin monella tavalla – joko puhtaana kasvisversiona, erilaisten helposti sulavien juustojen kera tai piilottamalla nyyttiin vaikkapa kalafileen. Sekaan voit lorauttaa hieman kermaa sekä ripotella omia suosikkimausteitasi.

Grillikasvisten valmistus foliossa tuo mehevyyttä ja jouduttaa kypsymistä

Folion käyttö grillauksessa kannattaa aivan ehdottomasti, ja jämäkkä alumiinifoliorulla pitäisikin kuulua jokaisen grillimestarin kesäkeittiön perusvarustukseen. Folio mm. estää ruoan tarttumisen ja palamisen grilliin kiinni. Hieman paksummasta alumiinifoliosta valmistat vaivatta vaikkapa tilapäisen, matalareunaisen vuoan taittelemalla kulmat ylös. Näin esimerkiksi lihasta mahdollisesti irtoava rasva ei likaa grilliä. Raaka-aineiden kääriminen folioon on myös erinomainen keino nopeuttaa kypsymistä sekä varmistaa ruoan mehevyys. Tässä tapauksessa kannattaa huomioida se tosiasia, että tällöin ruoasta ei tule yhtä rapeaa kuin ilman käärettä. 

Mitä kasviksia vartaisiin?

Jos kypsytät kasviksia tai muita raaka-aineita vartaassa, pidä tarkkaan mielessä, kuinka paljon aikaa eri vihanneksilla ja lihoilla kuluu kypsymiseen. Samaan vartaaseen kannattaa valita vain sellaisia ruokia, jotka valmistuvat suurin piirtein yhtä nopeasti. Esimerkiksi porsaan- ja kananliha pitää kypsyttää kunnolla, joten vartaaseen kannattaa valita niiden seuraksi kasviksia, jotka eivät ehdi palaa tätä ennen. Muista liottaa puisia varrastikkuja ennen grillausta, jotteivat tikut syty palamaan. Hyvä idea on täyttää tyhjä 1,5 litran muovipullo vedellä ja asettaa tikut sinne valmiiksi – näin kostutat isommankin satsin tikkuja kerralla.

Grillatut hedelmät ovat herkullisia

Oletko ajatellut, että hedelmätkin valmistuvat grillissä mainiosti? Tietyt hedelmät, kuten ananas, aprikoosi ja nektariini sekä persikka sopivat hyvin grillattavaksi. Esimerkiksi persikanpuolikkaita voi helposti grillata sellaisenaan. Ananasviipaleet voi valella esimerkiksi margariinilla ja sitruunamehulla ja lopuksi sirotella sokeria päälle. Grillatut hedelmät ovat tietysti erinomainen jälkiruoka sellaisenaan tai vaikkapa jäätelön kera tarjoiltuna, mutta ne sopivat loistavasti myös pääruoan lisukkeeksi täydentämään mausteisia liharuokia.

Findusin Uuni- ja grillikasvikset sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon

Findus Uuni- ja grillikasviksia on peräti kuutta eri makua, joten niiden joukosta oman suosikin löytäminen on helppoa. Ne sopivat valmistettavaksi lisukkeeksi joko sellaisenaan, tai yhteen niin broilerin, naudanlihan, porsaan, kalan kuin lampaankin kanssa. Kaikki Finduksen Uuni- ja grillikasvisvaihtoehdot sisältävät noin kolmasosan perunaa tai bataattia. Kokeile ja ihastu!