Näillä vinkeillä valmistat uuni- ja grillikasvikset oikein

Näillä vinkeillä valmistat uuni- ja grillikasvikset oikein

Tuo kesän maut ruokapöytään uuni- ja grillikasviksilla

Monille suomalaisille herkuttelijoille kevään ja kesän saapuminen merkitsee grillikauden avaamista tai ainakin kesäisempien ruokalajien tuomista ruokapöytään. Jokaisella on omat tutut suosikkiruokansa makkaroista kasvisnyytteihin ja uusista perunoista grillipihveihin, mutta luonnollisesti suomalaiset uskaltavat myös kokeilla ja omaksua uusia raaka-aineita ja reseptejä.

Olennainen osa laadukasta ja tasapainoista syömistä ovat tietenkin eri tavoin valmistettavat vihannekset, jotka sopivat erinomaisesti kesäpöytään tuoden sinne keveyttä, ravinteita sekä tietenkin väriä, kuten toivoa sopiikin. Esimerkiksi uunikasvikset ja grillikasvikset ovat helposti valmistettavia, eikä niiden tekoon tarvita ylimääräisiä työvaiheita tai valmistusvälineitä. Olemme tähän artikkeliin keränneet vinkkejä ja niksejä siihen, miten valmistat maistuvimmat ja ravinteikkaat kesäiset ateriat – lue siis eteenpäin!

Sähkögrillin, hiiligrillin ja kaasugrillin erot

Monille grillauksen saloihin perehtyneille hiiligrilli - kuten esimerkiksi perinteinen pallogrilli - on se ainoa oikea grillityyppi, onhan sen kanssa kokkaaminen kesäisen kiireetöntä, ja se tuo ruoan makuun oman jäljittelemättömän arominsa. Ymmärrettävästi hiiligrilliä ei voi käyttää joka paikassa, joten vaihtoehtona ovat joko hiiligrilliä nopeampi, kätevän siisti kaasugrilli tai erittäin helppokäyttöinen sähkögrilli, joka kuitenkaan ei teholtaan välttämättä riitä tiettyjen ruoka-ainesten valmistukseen. 

Erinomainen vaihtoehto grillille on uunin käyttö ruoan valmistamisessa. Uuni sopii kasvisten valmistukseen loistavasti, tarjoten tasaisen, mutta samalla korkean lämmön ja helpon tavan todeta ruokien kypsyysaste. Monissa uuneissa on myös grilliominaisuus, jota käyttämällä valmistettaviin ruokiin voi saada hieman lisää rapsakkuutta. Toisena vaihtoehtona on nostaa ruoka lähemmäs uunin vastuksia – varo kuitenkin polttamasta herkkujasi!

Kasvikset grillissä - tarkkaile lämpötilaa ja muista öljy!

Grillatut kasvikset valmistetaan usein grillaamalla ne kokonaisina (esim. maissi), isoina viipaleina (munakoiso ja kesäkurpitsa) täytettyinä (mm. tomaatti, paprika ja herkkusienet), vartaina, kasvisnyytteinä tai kasvissekoituksina foliovuoassa. Grillaamisessa on tärkeää varmistaa, ettei grilli ole liian kuuma, sillä kasvikset valmistuvat parhaiten suhteellisen miedolla lämmöllä. Muistathan aina myös öljytä kasvikset, jotta ne irtoavat helpommin vuoasta, uuniritilältä tai parilalta!

Kasvikset uunissa - käytä saman valmistusajan omaavia raaka-aineita

Uunikasvisten valmistus on yksinkertaista ja nopeaa. Mikäli pilkot kasvikset itse, muista valita saman valmistusajan omaavia kasviksia ja tehdä paloista suurin piirtein saman kokoisia, jotta lopputuloksena osa kasviksista ei olisi jäänyt raaoiksi tai ehtineet jo palamaan. Toinen kätevä keino on käyttää valmiiksi pilkottuja kasviksia, kuten esimerkiksi Finduksen Uuni- ja grillikasviksia, jotka voi laittaa uuniin suoraan sellaisinaan pakkasesta jäisinä, joten etukäteen tehtyä sulatusta ei tarvita. Uunikasvikset sijoitetaan uunivuokaan tai uunipellille. Mikäli käytetään vuokaa, kannattaa valita mahdollisimman matalareunainen malli, sillä korkeat reunat saattavat estää nesteiden haihtumista kasviksista. Kannattaa myös muistaa, että kasvikset on tärkeä asetella vierekkäin tai päällekkäin tarpeeksi väljästi, jotteivat ne haudu paistumisen sijaan. Findus Uuni- ja grillikasvikset valmistuvat 225 asteessa 20-25 minuutissa. Näin varmistetaan kasvisten rapeus ja paras mahdollinen suutuntuma! 

Grilli- ja uunikasvisten maustaminen onnistuu perusmausteilla

Uuni- ja grillikasvisten maustaminen onnistuu kokemattomammaltakin kokilta, sillä pitkälle pääsee jo öljyllä, suolalla, pippurilla sekä perinteisillä, useimmista kotikeittiöistä löytyvillä yrteillä kuten basilikalla, timjamilla, rosmariinilla sekä chilillä. Kasvikset on hyvä maustaa ennen öljyn lisäämistä, jotta mausteet pääsevät vapaasti imeytymään raaka-aineisiin. Öljynä voi käyttää suomalaisille tuttua rypsiöljyä, mutta uunissa ja grillissä myös oliiviöljy toimii hyvin. Toinen vaihtoehto on tehdä öljyinen maustekastike, jossa maun mukaiset mausteet sekoitetaan öljyyn, joka sen jälkeen se valellaan vihannesten pintaan. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että kaikki mausteyrtit eivät kestä yhtä hyvin grillin lämpöä, joten esimerkiksi basilika kannattaa ripotella ruoan päälle vasta kun se on valmis ja otettu grillistä tai uunista pois. Vielä helpommalla pääset käyttämällä valmiiksi maustettuja ja pilkottuja Finduksen Uuni- ja grillikasviksia!

Kokeile maukkaita kasvisnyyttejä ja sovella maun mukaan

Kasvisnyytit ovat tuttu suomalainen klassikkoruoka, joiden valmistus onnistuu yhtä helposti sekä uunissa että grillissä. Kyseessä on kevyt mutta samalla näyttävä ruoka, jota voi hyvin tarjota niin perheelle kuin vieraillekin. Kasvisnyytin ehkä paras ominaisuus on siinä, että sitä voi valmistaa niin monella tavalla – joko puhtaana kasvisversiona, erilaisten helposti sulavien juustojen kera tai piilottamalla nyyttiin vaikkapa kalafileen. Sekaan voit lorauttaa hieman kermaa sekä ripotella omia suosikkimausteitasi. Kasvisnyyttien ystäville suosittelemme kokeiltavaksi esimerkiksi Parila uuni- ja grillikasvikset foliossa ja halloumijuustoa -reseptiä.  

Muista, että hedelmiäkin voi grillata!

Oletko ajatellut, että hedelmätkin valmistuvat grillissä mainiosti? Tietyt hedelmät, kuten ananas, aprikoosi ja nektariini sekä persikka sopivat hyvin grillattavaksi. Esimerkiksi persikanpuolikkaita voi helposti grillata sellaisenaan, ja ananasviipaleet voi valella vaikkapa margariinilla ja sitruunamehulla ja lopuksi sirotella sokeria päälle. Grillatut hedelmät ovat tietysti erinomainen jälkiruoka sellaisenaan tai vaikkapa jäätelön kera tarjoiltuna, mutta ne sopivat loistavasti myös pääruoan lisukkeeksi täydentämään mausteisia liharuokia.

Finduksen Uuni- ja grillikasvikset sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon

Findus Uuni- ja grillikasviksia on peräti kuutta eri makua, joten niiden joukosta oman suosikin löytäminen on helppoa. Ne sopivat valmistettavaksi lisukkeeksi joko sellaisenaan, tai yhteen niin broilerin, naudanlihan, porsaan, kalan kuin lampaankin kanssa. Kaikki Finduksen Uuni- ja grillikasvisvaihtoehdot sisältävät noin kolmasosan perunaa tai bataattia. Kokeile ja ihastu!