Vinkit uunikalan valmistukseen välineistä paistoaikaan

Onnistunut valmistus lähtee perusasioiden hallitsemisesta

Kalan valmistaminen uunissa on suhteellisen helppo toimenpide myös kokemattomammalle kokille, kunhan muistat muutaman perusasian. Käytännössä hyvin monia kalalajeja voi valmistaa uunissa, mutta Suomessa etenkin lohi, seiti, siika ja kuha ovat kaikkein yleisimmin käytettyjä lajeja. Esittelemme tässä artikkelissa ideat ja ehdotukset niiden valmistamiseen.

Välineet

Tärkein väline valmistukseen on hyvä ja tarpeeksi suurikokoinen vuoka, johon kalafileet tai kokonaisen kalan voi asetella tarpeeksi väljästi. Liian ahdas vuoka aiheuttaa muun muassa sen, että päällekkäin olevat fileet eivät kypsy optimaalisella tavalla. Myöskin liian ison kalapalan asettamista pieneen vuokaan tulee välttää, koska tällöin kalasta tirisevä neste tippuu uunin pohjalle. Vuoan materiaaliin kannattaa lopputuloksen varmistamiseksi kiinnittää myös huomiota. Vuoat ovat pääsääntöisesti lasisia, keraamisia (kuten posliinia tai kivitavaraa), emaloituja tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja. Yleisesti lasiset ja keraamiset sopivat uunikalan valmistamiseen hyvin, sillä ruoka-ainekset eivät tartu niihin kovinkaan helposti. Vuoan materiaali vaikuttaa hieman kypsytysaikaan: lasisessa ja keraamisessa astiassa olevaa kalaa pitää kypsyttää hieman pitempään kuin helpommin kuumenevassa ja lämpöä johtavassa metallivuoassa. Joka tapauksessa tärkeintä on muistaa voidella vuoka etukäteen esimerkiksi rypsiöljyllä, margariinilla tai voilla ruoan kiinnipalamisen estämiseksi.

Oikea paistoaika on tärkein tekijä aterian valmistamisessa

Kuten kaikessa kalan valmistamisessa, tässäkin tapauksessa tärkeintä on pitää kiinni paistoajoista ja tarkkailla kalan kypsyystilaa. Liian pitkään uunissa ollut kala kuivuu nopeasti ja sen maku voi jopa kitkeröityä rasvan noustessa kalanlihan pinnalle. Kokonaisen kalan voi hyvin valmistaa myös paistopussissa, jolloin se höyrystyy omassa nesteessään ja samalla uuni säilyy siistimpänä.
Kalan oikea paistoaika riippuu siitä, onko kala pakastettu vai ei, sekä tietenkin kalan koosta ja lajista. Mikäli kala on hankittu tiskistä tuoreena, monet kokit suosittelevat kalaa pidettävän huoneenlämmössä muutaman kymmenen minuuttia ennen valmistamista. Findus pakastekalat taas voi laittaa uuniin sellaisinaan, suoraan pakkasesta. Tarkat paistoajat ja ohjeet näille tuotteille löydät pakkauksesta.
Tiskistä hankittu kala taas valmistetaan yleensä uunissa noin 140–200 asteessa (tarkka lämpötila riippuu myös jo esimerkiksi reseptin laatijan omasta mieltymyksistä). Kalasta ja sen koosta riippuen paistoaika on noin 20–45 minuuttia. Lähtökohtaisesti Finduksen kalafileet valmistuvat sulatettuina noin 10 minuuttia nopeammin kuin jäisinä. On myös syytä olla tarkkana uunin paistoasetusten kanssa: kiertoilmauunissa suositellaan käytettävän pienempiä lämpötiloja kuin tavallisen uunin kanssa. Mikäli tavoitteenasi on valmistaa useampi vuoallinen ruokaa samanaikaisesti, on kiertoilmauunin käyttö suositeltavaa. Mikäli keittiön laatikosta löytyy paistolämpömittari, kannattaa sitä ehdottomasti käyttää myös kalan valmistuksessa, sillä näin saat varmuuden siitä, koska ateria on valmis!

Lohi ja kirjolohi ovat tutuimmat uunikalat

Kuten sanottua, lohi ja kirjolohi ovat tutuimmat ja yleisimmin uunikalana käytetyt lajit. Uunilohta tehdään pääsääntöisesti kahdella tapaa, joko ilman kermaa tai kermalla. Molemmissa tapauksissa aterian valmistus on helppoa, sillä lohi maustuu erinomaisesti suolalla ja musta- tai sitruunapippurilla sekä muutamalla sitruunaviipaleella. Valmis ja kypsennetty lopputulos kruunataan hienonnetulla tillillä sekä tietenkin sitruunalla, josta voi tiristää muutaman tilkan sitruunamehua makuelämyksen täydentämiseksi. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai vaikkapa kukkakaalimuusin kera!

Lohen valmistus uunissa

Keskeistä lohen valmistuksessa on muistaa, että liian kuuma uuni ja toisaalta myös liian pitkä paistoaika tekevät kalasta kuivaa. Liian kuumassa uunissa valmistettu lohi on maultaan kitkerä, koska maulle tärkeät rasvat ovat kuumuuden ansiosta päässeet nousemaan lihasta pintaan ja sen jälkeen palamaan. Kun kala valmistetaan noin 180-200 -asteisessa uunissa, ei rasva pääse nousemaan lohen pinnalle – kunhan muistetaan ottaa se ajoissa pois. Oikea paistoaika riippuu monesta tekijästä, kuten siitä, onko kyseessä kokonainen kala vai filee, sekä raaka-aineen lämpötilasta. Lohikuutiot suosittelemme valmistettavan kattilassa tai pannulla. Suoraan pakkasesta tai jääkaapista otettukala kun kypsyy luonnollisesti hitaammin kuin hieman aikaa huoneenlämmössä pidetty vastine. Lohen paistoaikaan vaikuttaa myös se, minkälaisessa astiassa kala valmistetaan. Lasinen tai keraaminen vuoka lämpenee hitaammin kuin ohut uunipelti.

Seiti ja alaskanseiti valmistuvat helposti

Uuniseiti valmistetaan yleensä aina helppokäyttöisestä pakastefileestä, eikä jäisiä seitipaloja tarvitse sulattaa ennen vuokaan asettamista. Tähän tarkoitukseen voi käyttää yhtä hyvin Koillis-Atlantilta pyydettyä seitiä kuin Pohjoiselta Tyyneltämereltä pyydettyä alaskanseitiä.
Uuniseiti valmistetaan usein juustokuorrutettuna. Juusto kannattaa valita oman maun mukaan sellaisista juustolajeista, jotka kestävät hyvin kuumentamista. Suosituimpia tähän tarkoitukseen käytettyjä juustoja ovat mm. emmentalit tai vaihtoehtoisesti sulatejuustot kuten Koskenlaskija, mutta myös erilaisia kaupasta valmiina saatavia juustokeittoja voidaan käyttää. Uuniseiti voidaan maustaa perinteisesti suolalla ja pippurilla, ja yleensä sekaan laitetaan makua ja väriä tuomaan esimerkiksi purjoa ja tomaattia viipaleina. Uuniseitin voi valmistaa myös ilman juustoa maidottomana, ja yleensä tällöin tilalle laitetaan tomaattimurskaa.
Ruoka kypsyy uunissa nopeasti, ja useimmissa ohjeissa uuniseiti valmistuu 200 asteessa noin 20-25 minuutissa. Myös pidempiä kypsytysaikoja suositaan, mutta tällöin on oltava hyvin tarkkana siitä, ettei kala pääse kuivahtamaan.

Lue tarkemmat ohjeet seitin valmistukseen täältä » 

Kuinka valmistaa turskaa oikein?

Turskan oikea valmistusaika riippuu siitä, ovatko fileet pakastettuja vai kaupan tiskiltä hankittuja. Pakasteturskaa valmistettaessa on tärkeä muistaa, että fileitä tulee sulattaa ennen uuniin laittamista sen verran, että niitä voi leikata paloiksi. Toisin sanoen fileitä ei kannata laittaa uunii suoraan pakkasesta. Finduksen turskafileet on kätevä sulattaa suoraan siinä pussissa, johon ne on pakattu: laita fileet pussissaan jääkaappiin kylmään veteen n. 1,5–2 tunnin ajaksi. Pakastettu turska kypsyy noin 35–40 minuutissa 175-asteisessa uunissa.

Mikäli käytössä on kalatiskistä hankittu turska, on valmistusaika suhteellisen lyhyt, noin 10–15 minuuttia, kalan paksuudesta riippuen. Pienet fileet voivat kypsyä tätäkin nopeammin, joten oikean kypsyysasteen kanssa kannattaa olla tarkkana!

Kokeile myös siikaa ja kuhaa

Myös siika ja kuha ovat oivia uunikaloja. Ne kypsytetään uunissa usein kokonaisena, jolloin perattu ja puhdistettu kala maustetaan suolalla, pippurilla sekä muilla maun mukaisilla mausteilla kuten timjamilla, rosmariinilla tai sitruunamehulla. Samalla kalan sisään voi laittaa vaikkapa purjonpaloja tai sipulinvarren paloja. Myös fenkoli toimii hyvin erityisesti kuhan kanssa. Mikäli olet sitruunaisen kalan ystävä, voi kalan nahkaan tehdä muutamia viiltoja ja asettaa niihin sitruunaviipaleita.

 

Lue ohjeet pakastekalan valmistukseen ja sulattamiseen täältä »