Seitin valmistus uunissa

Näin onnistut seitin valmistelussa ja kypsytyksessä

Seitin valmistus uunissa ei ole vaikeaa, kunhan muistaa noudattaa muutamaa perussääntöä. Heti alkuun on hyvä muistuttaa siitä, että monesti myös alaskanseitistä puhutaan seitinä, vaikka kyseessä on aivan eri kala, jota kalastetaan Tyyneltämereltä, kun taas varsinainen seiti elää Atlantilla, ja Suomessa useimmiten pakasteena myytävä seiti on useimmiten pyydetty läheltä, Norjan vesiltä. Joka tapauksessa, seitin valmistuksessa on tärkeintä suorittaa sulatus oikein, jonka jälkeen kala tulee kypsyttää mureaksi, eikä se saa kuivua. Eli toisin sanoen valmistusaika- ja lämpötila ovat tärkeä asettaa oikein, jotta tästä vaalealihaisesta ja miedosta kalasta saadaan parhaat maut ja suutuntuma esiin.

Onnistuminen lähtee oikeaoppisesta sulatuksesta

Käytännössä pakasteseitin sulattamiseen on kaksi tapaa: tehdä se joko jääkaapissa tai kylmässä vesihauteessa. Vaikka osa pakastetuista raaka-aineista voidaankin valmistaa jäisinä, ei seitille kannata tätä tehdä kuin uunissa, koska nopeasti kypsyvänä kalana seiti voi paistua pannulla nopeasti päältä, kun taas kalan sisemmät osat saattavat olla vielä jäisiä. Tällöin lopputuloksena on joko osin raaka ja jäinen kala, tai vaihtoehtoisesti kala on jo palanut päältä siinä vaiheessa, kun sisäosat ovat juuri kypsyneet. Joka tapauksessa parhaan lopputuloksen takaamiseksi siis kannattaa seitifileet aina sulattaa ennalta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehevä ja tasaisesti kypsynyt.

Jääkaapissa sulatukseen kannattaa varata aikaa

Jäisen kalan sulatus jääkaapissa on yllättävän hidasta, eli siihen kannattaa varata aikaa vähintään yön yli. Sulata seitifileet jääkaapissa pakkauksessaan, ja kuten sanottua, anna niiden olla siellä useampi tunti. Kun fileet ovat sulaneet, ne on helppo irrottaa toisistaan kokonaisina ja voit vaikka leivittää ne ennen pannulla paistamista. Fileet kannattaa käyttää kerralla, sillä jo kerran jäädytettyjä ruokia ei saa pakastaa uudestaan, eivätkä raa’at fileet säily jääkaapissa kovin kauaa.

Sulata vesihauteessa nopeasti ja helposti

Seitin voi aivan hyvin sulattaa myös vesihauteessa, jolloin aikaa säästyy huomattavasti jääkaappisulatukseen verrattuna. Finduksen seitifileet on pakattu pahvipakkauksen sisällä olevaan muovipussiin, jota voit käyttää sulatuksessa. Anna pussin kalafileineen seisoa mahdollisimman kylmässä vedessä ainakin 30 minuutin ajan. Silloin kala sulaa sen verran, että pystyt pilkkomaan fileet pienemmiksi paloiksi esimerkiksi keittoon tai uunivuokaan. Muistathan aina käyttää kylmää vettä, jotta kala säilyy tuoreena ja sulaminen vaikuttaa lihaan mahdollisimman vähän.

Seitin kypsyttäminen

Kun seiti on sulatettu, se voidaan valmistaa kolmella eri tavalla: paistamalla, uunissa ja keittämällä. Luonnollisesti valmistustapa riippuu siitä, mitä ruokaa ollaan valmistamassa: esimerkiksi keittoa, pataa, gratiinia tai kalapihvejä. Mikäli valmistat ruokaa valmiin reseptin mukaisesti, noudata reseptin omia ohjeita halutun lopputuloksen saamiseksi. 

Valmistus uunissa

Kuten sanottua, seitiä voi valmistaa uunissa joko sulatettuna tai jäisenä. Sulatettuina valmistusaika on luonnollisesti nopeampi. Aseta fileepalat voideltuun vuokaan, jotta kala ei kypsyttyään tartu vuokaan. Mikäli olet sulattanut fileet, paista niitä 175 asteessa 25-30 minuuttia, riippuen uunin tehosta ja fileiden paksuudesta. Jäisiä fileitä taas tulee paistaa samassa lämpötilassa 40-45 minuutin ajan.

Katso täältä miten valmistat muita kaloja uunissa »

Valmistus pannulla

Kun valmistat seitiä paistinpannulla, muista aina sulattaa kala etukäteen. Paista kalafileitä keskilämmöllä noin 5-7 minuutin ajan parhaan lopputuloksen takaamiseksi. Mikäli haluat, voit myös hyvin paneroida eli leivittää seitin ennen paistamista. Tällöin pinnasta tulee kypsänä herkullisen rapea. Kasta fileet vatkatussa kananmunassa ja pyörittele niitä sen jälkeen korppujauhossa. Nykyään suosittu tapa on myös tehdä leivitys kaksinkertaisena, jolloin fileitä pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kanamunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Näin paneroinnista tulee erityisen rapea!

Seitin kypsytys kattilassa

Seiti on aivan erinomainen keittokala! Kuten lohi ja muutkin suositut keitossa käytettävät kalat, seiti laitetaan usein viimeisenä raaka-aineena keittoon, koska se kypsyy nopeasti. Teit sitten seitikeittoa tai muuten vain kypsytät kalan kattilassa, sulata fileet haluamallasi tavalla etukäteen ja pilko ne sopivan kokoisiksi paloiksi.  Keitä niitä sitten miedolla lämmöllä kansi kiinni noin 5-7 minuutin ajan, kunnes kalanliha on vaaleaa eikä enää läpikuultavaa.

 

Katso täältä miten sulatat ja valmistat muita pakastekaloja »