Pakastekalan sulatus, valmistus ja muut niksit

Niksit pakastekalan valmistamiseen

Kuten muidenkin pakasteiden kanssa, yksi pakastekalan suurimmista eduista on sen ruokajätettä vähentävä vaikutus. Findus-pakastekalafileet on kätevästi yksittäispakattu, joten koko pakettia ei tarvitse käyttää kerralla eikä ruokajätettä pääse syntymään.

Tiesitkö, että pakastekalamme myös puhdistetaan ja perataan aina niin pian kuin mahdollista, usein jo pyyntialuksessa? Näin ollen kalan valmistaminen on sinulle helppoa ja hygieenistä. Tehokas pakastusmenetelmämme varmistaa myös raaka-aineen tuoreuden ja ravinteiden säilymisen parhaalla mahdollisella tavalla. Saman toimintatavan ansiosta tuotteissamme ei tarvita säilöntäaineita.

Findusin Forever Food Together -vastuullisuusohjelma tähtää paitsi ruokajätteen vähentämiseen, myös raaka-aineiden maksimaaliseen hyödyntämiseen sekä terveellisempien ateriavalintojen tekemisen edesauttamiseen. Findus tekee tiivistä yhteistyötä kalastajien kanssa, jotta voimme varmistua vastuullisesta tuotannosta ja ruoan alkuperästä.

Kuinka käsitellä ja valmistaa pakastekala oikein?

Pakastekala on monipuolinen ja helposti käsiteltävä raaka-aine, joka sopii hyvin erityyppisiin ruokalajeihin. Pakastekalan valmistus on vaivatonta, ja sitä voi yhtä hyvin käyttää keitoissa, valmistaa uunissa vuoassa tai paistaa pannulla. On kuitenkin tärkeä pitää mielessä parhaat käytännöt kalan sulatukseen ja valmistukseen, jotta lopputulos olisi aina paras mahdollinen. Olemme koonneet tähän artikkeliin ohjeet, joilla onnistut varmasti pakastekalan valmistamisessa – lue, opi ja nauti hyvästä ruoasta!

Ennakkovalmistelu riippuu raaka-aineesta ja valmistustavasta

Pakastekala valmistetaan yleisimmin pannulla tai uunissa, mutta tietyt tuotteet voi myös keittää tai käyttää keiton osana. Pakastekalaa ei tarvitse aina sulattaa kokonaan, vaan sulatustarve riippuu siitä, mikä pakastekalatuote on kyseessä, sekä siitä, millä tavoin kala aiotaan valmistaa. Onkin ehdottoman tärkeää, että pakastepakkauksesta löytyvään tuotekohtaiseen selosteeseen tutustutaan aina ennen ruoanlaiton aloittamista.

Pakastekalan sulatus

Turska-, seiti- ja alaskanseitifileet

Pannulla tai uunissa valmistettavat kalafileet poistetaan pahvipakkauksesta ja annetaan sulaa pussissaan kylmässä vedessä 1,5-2 tunnin ajan, jolloin ne voi leikata paloiksi. Jos haluat käyttää kalan irrallisina fileinä, anna sen sulaa yön yli jääkapissa, jotta saat eroteltua fileet toisistaan. Finduksella on myös pussissa myytäviä seitifileepaloja, jotka on helppo sulattaa.

Kala sulaa nopeasti ja turvallisesi kylmässä vesihauteessa

Kala on tärkeä sulattaa mahdollisimman nopeasti, ja kuten sanottua, hyvä tapa tähän on tehdä se kylmässä vesihauteessa. Finduksen kalafileillä se on helppoa, sillä ne on valmiiksi pakattu muovipussiin, jonka voi laittaa suoraan kylmään veteen.. Vesi johtaa lämpöä paremmin kuin ilma, jolloin kalan sulatus nopeutuu . Kalan tuoreena pysymisen vuoksi on myös hyvä tehdä sulatus vedessä ja jääkaapissa, sillä sulatus huoneenlämmössä voi vaikuttaa lihan tuoreuteen.

Keittäminen

Tiettyjä pakastefileitä, kuten seitiä, punakampelaa tai turskaa keitettäessä fileet laitetaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen tai keittoliemeen, jonka jälkeen niiden annetaan keittyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5-8 minuutin ajan, kunnes kalanliha on kypsynyt eli muuttunut valkoiseksi. On tärkeää varmistaa, että kalan annetaan hautua hiljaa kuplivassa vedessä/liemessä, jotta kalanliha ei hajoa vaan kiinteytyy.

Pakastekala uunissa

Suomalaisten suosikki on uunikala, ja myös pakastekalaa voi valmistaa uunissa. Pääsääntöisesti kalat voi paistaa jäisinä, mutta tuotekohtaiset ohjeet on aina tärkeä tarkistaa pakkauksesta ennen valmistuksen aloittamista. Fileiden sulatus etukäteen myös nopeuttaa valmistusaikaa jonkin verran.

Uunia käytettäessä on tärkeä varmistaa, käytetäänkö sitä kiertoilma-asetuksella, sillä se lyhentää valmistusaikaa. Valmistusaika saattaa myös vaihdella uunista riippuen. Jäiset Findus-kalafileet valmistuvat tavallisessa uunissa 175 asteessa noin 45-50 minuutissa, ja kiertoilmauunissa 150 asteessa 40-45 minuutissa. Sulatetut fileet taas valmistuvat normaalissa uunissa noin 35-40 minuutissa ja kiertoilmauunissa 30-35 minuutissa. Fileet viedään uuniin voidellussa, uuninkestävässä vuoassa.

Voit tehdä kalafileistä perinteistä uunikalaa kastikkeen kera tai sitten voit kokeilla jotain erilaista, kuten basilikaleivällä kuorrutettua alaskanseitiä.

Pannulla valmistaminen

Pakastekaloista turska, punakampela ja alaskanseiti paistuvat erinomaisesti paistinpannulla, mutta tärkeää tässäkin tapauksessa on tarkistaa pakkausselosteesta etukäteen kalojen sulatukseen liittyvät ohjeistukset. Yleisesti etenkin kokonaisten kalafileiden on hyvä antaa sulaa kokonaan, jotta saat eroteltua fileet toisistaan ja jotta kalanliha paistuu tasaisesti sekä paistopinnoilta että sisäpuolelta.

Kokeile esimerkiksi ruispaneroituja, paistettuja alaskanseitifileitä!

Kalakeitto pakastekalasta

Kalakeiton valmistaminen pakastekalasta on erittäin vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Esimerkiksi lohikuutiot sopivat suoraan sellaisinaan keittoon ja ne valmistuvat kiehuvassa liemessä vain 6-8 minuutissa, joten maukkaan lohikeiton valmistaminen on äärimmäisen yksinkertaista! Myös seitifileet ovat kiinteän lihansa ansiosta hyvä valinta keittoon. Pakastettuja, kokonaisia kalafileitä kannattaa ennen valmistusta sulattaa sen verran, että ne on helppo paloitella sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Vaalealihaista kalaa keitetään noin 5-7 minuutin ajan, kunnes liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi. Nopean valmistusajan johdosta kala tulee lisätä keittoon viimeisenä, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen.

Paneroitu eli leivitetty kala

Paneroitu kala kuten Täysjyvä Kalafileet kypsennetään uunissa vuoassa tai leivinpaperin päällä uunipellillä, tai vaihtoehtoisesti paistinpannulla. Parhaimman lopputuloksen saat uunissa, jossa kala paistetaan sellaisenaan, rasvaa lisäämättä. Mikäli kala valmistetaan pannulla, käytetään yleensä pientä määrää öljyä tai voita. Kaloja on myös tällöin käänneltävä, jotta kypsyys olisi optimaalinen.
Paneroitujen kalojen valmistusajat vaihtelevat tuotteittain, joten tarkat ohjeet kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta.

Kalagratiini eli mantelikala

Findus Mantelikalan kypsennys onnistuu niin uunissa kuin mikrossakin helposti, sillä pakkaus on uunin ja mikroaaltouunin kestävä. Uunissa kala kypsyy 200ºC noin 40 minuutin ajan, kunnes kala on kypsä ja väriltään kullanruskea. Uuneissa on kuitenkin eroja, joten ruoan kypsyys kannattaa aina tarkistaa itse, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Mikroaaltouunissa taas kalaa kypsytetään 750W:ssa ensin täydellä teholla neljä minuuttia, tämän jälkeen puolella teholla viisi minuuttia ja lopuksi jälleen täydellä teholla 5-6 minuuttia. Muista antaa lämmön tasaantua muutaman minuutin ajan ennen nauttimista!

Pakasteseiti valmistuu pannulla, uunissa ja kattilassa

 Findusin pakasteseitifileitä voit valmistaa niin uunissa, paistinpannussa kuin kattilassakin. Paistinpannulle suositellaan laitettavaksi vain sulatettuja fileitä, ja ne paistuvat keskilämmöllä noin 5-7 minuutissa. Uuniin fileet voi laittaa niin sulatettuina kuin jäisinäkin 175 asteeseen. Mikäli fileet ovat sulatettu, ne valmistuvat noin 25-30 minuutissa, jäisinä taas 40-45 minuutissa. Kattilassa seitifileet asetetaan kiehuvaan veteen tai liemeen, jonka jälkeen niitä keitetään miedolla lämmöllä noin 5-7 minuuttia, kunnes kalanliha on vaaleaa.
 

 

Pakastetun turskafileen valmistus

Findusin turskafileet kypsennetään pitkälti samalla tavalla kuin pakasteseitikin, mutta valmistusajoissa ja lämpötilassa on hieman eroavaisuuksia. Mikäli kokkaat fileet pannulla, muista aina sulattaa fileitä ensin! Turskafileet kypsyvät uunissa 175 asteessa sulatettuina noin 35-40 minuutissa, jäisinä taas hieman hitaammin, 45-50 minuutissa. Mikäli käytössäsi on kiertoilmauuni, aseta se 150 asteeseen ja paista sulatettuja fileitä 30-35 minuuttia ja jäisiä 40-45 minuuttia. Uunissa fileet valmistuvat parhaiten voidellussa vuoassa. Mikäli keität fileet kattilassa, laita ne kiehuvaan ja kevyesti suolalla maustettuun veteen, ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-7 minuutin ajan. Kun kalanlihan on valkoista, on liha kypsynyt.

Tekisinkö uunikalaa pakastekalasta?

Pakastekala on erinomainen uunikala! Findusin kalafileet on pakastettu teollisin menetelmin hyvin pian pyytämisen jälkeen, jonka vuoksi ne vastaavat tuoreudeltaan aivan vastapyydettyä kalaa, jolloin kalanliha pysyy hyvin tuoreena. Pakastekalan etuna on myös helppous, sillä kala on valmiiksi perattu, ruodot poistettu ja liha fileoitu, jolloin ne ovat sulattamisen jälkeen heti valmiita käyttöön. Pakastekalassa on myös se hyvä puoli, että ruokahävikkiä ei pääse syntymään, koska voit käyttää vain juuri sen verran raaka-aineita kuin tarvitset.

Kalan valmistusajat uunissa ja kalan sisälämpötilat

Alla olevasta taulukosta löydät parhaat valmistuslämpötilat, sisälämpötilat ja valmistusajat kalalle. Muista, että turskan selkäfileen ja lohifileen valmistusaika riippuu siitä millaisena haluat kalan. Olemme tutkineet satoja reseptejä ja löytäneet mitä sisälämpötiloja ammattikokit suosittelevat erilaisille kaloille. Sisälämpötila on tärkeä jos haluat että tarjolla oleva kala on mehevää eikä kuivaa tai raakaa. Huomaa erot tavallisen ja kiertoilmauunin välillä kun valmistat kalaa.

Kala

Sisälämpötila

Valmistuslämpötila tavallisessa uunissa

Valmistuslämpötila kiertoilmauunissa

Valmistusaika uunissa

Turskafilee 52 astetta 175 astetta 160 astetta 35 minuuttia
Turskan selkä 52 astetta  175 astetta  160 astetta 14 minuuttia

Lohifilee

 48 astetta  175 astetta  160 astetta  10 minuuttia
Seitin selkä  52 astetta  175 astetta  160 astetta  16 minuuttia
Seitifilee  53 astetta  200 astetta  180 astetta  18 minuuttia
Punakampela  50 astetta  175 astetta  160 astetta  11 minuuttia
Pangasius  52 astetta  200 astetta  180 astetta  10 minuuttia
Tonnikalafilee  31 astetta  175 astetta  160 astetta  9 minuuttia
Kokonainen ahven  50 astetta  175 astetta  160 astetta  18 minuuttia
Kokonainen kuha  52 astetta  125 astetta  100 astetta  25 minuuttia