Wokkivihannesten valmistuksessa raaka-aineilla on suurin merkitys

Laadukkaat vihannekset ovat wokkiruoan salaisuus

Wokilla – tai kirjoitusasusta riippuen vokilla – tarkoitetaan yleisesti aasialaistyyppistä, syvää paistinpannua, tai sillä tehtävää ruokaa. Wokkiruoat nousivat Suomessa suosioon jo 2000-luvun alkupuolella ja nykyään ne ovat perusruokaa monessa kodissa. Wokit sopivatkin suomalaiseen ruokakulttuuriin hyvin, sillä kasvispitoisina ja herkullisesti maustettuina ne maistuvat niin nuorille kuin varttuneemmillekin. Wokkien etuna on myös muunneltavuus, ja erilaisia reseptejä löytyykin lukemattomia. Onko sinun suosikkisi täyttävä ja lihaisa wok, kevyt kasviswok vaiko moderni, soijasuikaleista tai nyhtökaurasta valmistettu wok? Wokin valmistuksessa onnistut helposti, kunhan muistat muutaman perusasian.

Suomalaisittain valmistettu wok kokataan yleensä kahdesta tai kolmesta perusainesosasta: kasviksista, nuudeleista ja lihasta, kanasta, kalasta tai jostain kasviproteiinista. 
Yleensä ruokien perusainesosa ovat siis laadukkaat vihannekset. Erilaisia wokkeja on lukemattomia, mutta yhteistä suurimmalle osalle niistä on nimenomaan erilaisten kasvisten ja vihannesten runsas käyttö. Wokki onkin tästä syystä hyvä vaihtoehto arkiruoaksi, valmistuuhan se nopeasti ja kaikki siihen tarvittavat raaka-aineet löydät varmasti lähikaupasta. Käyttämällä Findus wok-vihanneksia varmistat, että sinulla on aina laadukkaita vihanneksia aterian valmistusta varten.

Wokkivihannesten maustaminen

Vihannesten mausteena voidaan käyttää erilaisia mausteita ja yrttejä todella monipuolisesti. Maustamisessa tärkeää on se, minkälaisia kasviksia ja lihaa ollaan valmistamassa: esimerkiksi porsaanlihaa ja katkarapuja ei kannata välttämättä maustaa samalla tavalla. Normaalisti wokkien maustamiseen käytetään paljon aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia mausteita, kuten soijakastiketta, chiliä - hienonnettuna, pilkottuna tai tahnana - sekä korianteria, limeä ja sitruunaruohoa.  On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että suomalaisille paljon tutuimmilla mausteilla pääsee jo aivan hyvin liikkeelle: wok toimii loistavasti valkosipulin, mustapippurin, sitruunapippurin, inkiväärin ja hunajan kanssa. Kannattaa pitää myös mielessä, että osa Findus wok-vihanneksista on jo valmiiksi maustettu, joten sinun ei tarvitse huolehtia parhaan mausteyhdistelmän löytämisestä.

Valmistus pannulla

Wok-vihannekset valmistetaan usein nimensä mukaisesti syvällä vokkipannulla, mutta mikään ei tietenkään estä käyttämästä perinteistä paistinpannua. Vokkipannun etuna on nimenomaan sen syvyys – wokin valmistuksessa käytetään öljyä, joten raaka-aineita on helppoa ja turvallista käännellä syvällä pannulla.
Yleisimmin wok-pannulla paistettaessa käytetään hyvin kuumuutta kestävää öljyä, kuten pähkinäöljyä, joka monien asiantuntijoiden mielestä tuo wokkiin nimenomaan sen tunnusomaisen maun. Myös seesamiöljyä käytetään jonkin verran, joskin on muistettava, ettei se kestä kuumentamista kovinkaan hyvin. Luonnollisesti myös rypsiöljy käy ruoanlaittoon hyvin.
Mikäli aiot hankkia wok-pannun, muistathan etukäteen tarkistaa, että valittu pannutyyppi sopii sekä käyttämällesi liedelle että omiin ruoanlaittotapoihisi. Pannuja on saatavilla eri tavoin pinnoitettuina sekä esimerkiksi hiiliteräksestä valmistettuna, jolloin se valuraudan tavoin tarvitsee ajoittaista huoltoa. Osa markkinoilla olevista pannuista ei myöskään toimi nykyään suosituilla induktioliesillä. 

Valmistus uunissa ja mikroaaltouunissa

Käytettävät vihannekset paistetaan yleisesti pannulla, mutta Findusin wok-vihannessekoitukset voit valmistaa myös mikroaaltouunissa. Tällöin puolikas pussi kaadetaan lautaselle, jota lämmitetään mikrossa täydellä teholla noin 4-6 minuutin ajan. COOK Vegetables Bronx – vihannessekoituksen voit huolettaa valmistaa myös uunissa, ja se sopiikin wokkien lisäksi monipuolisesti esimerkiksi suolaisiin piiraisiin, patoihin ja keittoihin.

Mitä wok-vihannesten kanssa kannattaa tarjota?

Wok-ruokaa voit tarjota mainiosti sekä liha- että kasvisversiona. Suosituimmat raaka-aineet ovat erilaiset lihat, kuten naudanliha, häränliha, porsaanliha sekä kana. Myös merenelävät eli kalat ja katkaravut sopivat erinomaisesti vokkiruokiin. Kasvisruokavaliota noudattavat käyttävät usein esimerkiksi proteiinipitoista Quornia, soijasuikaleita, nyhtökauraa tai tofua.

Findus-vihanneksilla onnistut aina

Olit sitten kokenut wok-kokki tai vasta miettimässä ensimmäisen aterian valmistamista, Findusin vihannekset ovat aina hyvä valinta. Kattava vihannesvalikoimamme koostuu peräti seitsemästä erilaisesti wok-vihannessekoituksesta, joista osa on jo valmiiksi maustettu. Kaikki Findus-vihannessekoitukset on valmiiksi paloiteltu ja puhdistettu, joten ne ovat sellaisinaan valmiita pannulle. Vihannekset voi paistaa suoraan jäisinä ja tarvittaessa valmistaa myös mikrossa, joten ruoanlaitto on aina mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta. Muistathan, että tehokkaan pakastusmenetelmän ansiosta pakastevihanneksissa on aina tallella kasvisten maut ja ravinteet!

Herkullisilla wok-resepteillä onnistus varmasti

Wokkiherkkujen valmistaminen siis on helppoa ja kätevää, etenkin kun välineet ovat oikeat ja raaka-aineet laadukkaita. No mitä sitä sitten tekisi? Tutustu vaikka monipuolisiin wok-resepteihimme, joihin olemme koonneet useita vaihtoehtoja eri raaka-aineista: kanaa ja broileria, possua ja kalaa. Katso myös viisi nopeaa ja maukasta ohjetta täältä.