Muista nämä niksit, kun valmistat kalapuikkoja

Muista nämä niksit, kun valmistat kalapuikkoja

Oikein valmistetut kalapuikot ovat päältä rapeita ja sisältä meheviä

Kalapuikot, nuo pakastimesta löytyvät kullankeltaiset herkkupalat, ovat varsin vaivattomia valmistaa, mutta muutamalla pikkuniksillä saat niiden mausta kaiken irti ja kypsytät ne mahdollisimman rapeiksi. Monesti kalapuikkojen kanssa tehdään yksi perusvirhe: ne jäävät liian kosteiksi ja pehmeiksi, jolloin paneroitu pinta on löysä, eikä kalapuikon ”sydän” eli paneroinnin alla oleva kalafileenpala ole kypsynyt tarpeeksi. Oikein valmistettuna kalapuikon pinta on äärimmäisen rapea ja kuiva, kun taas kalanliha mehevää mutta napakkaa. Luonnollisesti myös kalapuikossa käytettävien raaka-aineiden laadulla on merkitystä. Finduksen kalapuikoissa käytetään aina laadukkaimpia mahdollisia raaka-aineita.

Mistä tietää, ovatko kalapuikot kypsiä? Perusvirheenä väärä lämpötila ja valmistusaika

Missä siis vika, kun uunista nostetut kalapuikot eivät olekaan ihan priimaa, toisin sanoen ne eivät olekaan vielä kypsiä tai toisaalta jo palaneita? Yleensä syyt voidaan johtaa väärään kypsytyslämpötilaan ja kypsytysaikaan. Erityisen tärkeää on siis seurata kalapuikkopakkauksessa mainittua valmistuslämpötilaa- ja aikaa, jotta lopputulos olisi hyvä. On kuitenkin muistettava, että uunien todelliset lämpötilat voivat poiketa paljonkin ilmoitetusta lämpötilasta, joten mikäli haluat varmistua herkkujen kypsyydestä, kannattaa se todeta vaikkapa haarukalla kokeilemalla pintaa ja nostamalla kalapuikkoa varovasti. Kun valmistusaika on täynnä ja kuori täysin rapea muttei vielä tummunut, eikä kalapuikko nostettaessa ole lainkaan löysä, ovat kalapuikot hyvin todennäköisesti valmiita syötäväksi. Muista kuitenkin antaa kalapuikkojen jäähtyä hetken lämmön tasaantumiseksi myös puikon sisällä – tulikuuma ruoka kun on harvoin maultaan parasta.

Uunissa vai pannulla?

Tämä on kalapuikkojen kanssa ikuisuuskysymyksiä, ja kummankin valmistustavan kannattajia löytyy paljon. Finduksen kalapuikkoja voi hyvin valmistaa molemmilla tavoilla, mutta uunissa valmistamisessa on yksi selkeä etu: sen voi tehdä ilman lisättyä rasvaa. Paistinpannulla kannattaa käyttää taas öljyä , jotta pannun kuuma pinta ei polta suhteellisen herkkää panerointia. Paneroitu pinta taas imee itsensä öljyä, jolloin se ei tule aivan yhtä rapeaksi kuin uunissa. Paistinpannun etuna toki on nopeus – tuotteesta riippuen kalapuikot valmistuvat nopeimmillaan pannulla jo 6 minuutissa kun taas uunissa ne viihtyvät 10-13 minuuttia.

Kastike kalapuikoille

Kalapuikoille sopivat monet erilaiset kastikkeet, kuten kylmät ja maukkaat tai raikkaat kastikkeet. Yksi suosituimmista kastikkeista on yksinkertainen kermaviilikastike, joka maustetaan sitruunamehulla, tillillä, suolalla ja pippurilla. Maun mukaan sekaan voi lisätä vielä sinappia tai valkoviinietikkaa. Toinen vaihtoehto on sinappinen remoulade-kastike, jonka resepti löytyy alta.

Mitä syödä kalapuikkojen kanssa? Kokeile kalapuikko-ohjeitamme!

Perinteisesti kalapuikkoja syödään Suomessa eniten perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa. Yleensä aterian kanssa tarjotaan mausta ja tottumuksista riippuen mm. perinteistä kermaviilikastiketta tai jopa ketsuppia. Ulkomailla kuten Briteissä kalapuikkoja käytetään luovasti, yhtenä raaka-aineena esimerkiksi erilaisten herkkukerrosleipien valmistuksessa. Myös reseptipankistamme löytyy muutama helppo ja ruokaisa ohje, joilla viet kalapuikoista nauttimisen aivan uusiin ulottuvuuksiin:

Kalapuikko-coleslaw-leipä

Raikkaalla coleslaw-salaatilla maustettu kalapuikkoleipä on rapsakka ja herkullinen suolainen syötävä vaikkapa iltapalaksi.

https://www.findus.fi/reseptit/kalapuikko-coleslaw-leipa

Kalapuikko-kesärullat

Kalapuikko ja vietnamistyylisen kesärullan raaka-aineet sopivat yhteen loistavasti. Nämä ovat kätevä välipala tai astetta ruokaisampi tarjottava cocktail-kutsuilla.

https://www.findus.fi/reseptit/kalapuikko-kesarullat

Kalapuikko-Caesarsalaatti

Kalapuikkoja salaatissa? No totta kai, eikä missä tahansa salaatissa vaan klassisessa Caesar-salaatissa! Tämä ruoka sopii nauttia myös kylmänä ja vaikka lounaaksi.

https://www.findus.fi/reseptit/kalapuikko-ceasarsalaatti

Marokkolaistyyppinen kalapuikkopita

Mm. pirteänpirskahtelevia granaattiomenan siemeniä ja täyteläistä hummusta sekä fileekalapuikkoja pitataskussa. Makusinfonian täydentävät mintunlehdet – tätä voi tarjota vaikka illanistujaisissa ystäville!

https://www.findus.fi/reseptit/kalapuikkopita-marokkolaiseen-tyyliin

Kastikesuositus: Remouladekastike

Majoneesipohjainen ja mm. sinapista, currymausteesta, omenasta ja limestä makunsa saava remouladekastike on erinomainen kastikevaihtoehto kalapuikoille. Tutustu remouladekastikkeen reseptiin tarkemmin täällä:

https://www.findus.fi/reseptit/remoulade-kastike