Falafelit ovat monipuolinen kasvisruoka moneen käyttöön

Maukas vegeruoka, joka on peräisin Lähi-idästä

Falafel-pyörykät ovat kasvisruokaa, jota voi valmistaa joko alusta lähtien itse tai nopeasti ja vaivatta pakasteista, kuumentamalla ne uunissa tai pannulla.

Kyseessä on alun perin Lähi-Idästä lähtöisin oleva herkullinen ruoka, mutta maukkaiden raaka-aineiden, runsaan proteiinipitoisuutensa ja monipuolisten käyttömahdollisuuksien ansiosta se on jo varsin tunnettu ja suosittu ruoka myös täällä pohjolan keittiöissä. Joko falafel kuuluu sinun ruokapöytääsi?

Raaka-aineena proteiinipitoinen kikherne ja muut kasvikset

Falafelin pääraaka-aine on proteiinirikas kikherne, ja valmistuksessa käytetään myös muita kasviksia ja yrttejä, kuten sipulia ja valkosipulia, persiljaa sekä tietenkin erilaisia mausteita. Kikherne on erinomainen proteiininlähde, ja se sisältää myös runsaasti mm. ravintokuituja ja rautaa. Tiesitkö, myös että Findusin falafeleissa on peräti 88% kasviksia?

Kasvispyörykät sopivat moneen käyttötarkoitukseen

Falafelit toimivat erinomaisesti niin pääruokana kuin lisukkeenakin. Myös Findusin pakastefalafelit ovat täysin vegaanisia, jonka vuoksi ne ovat suosittuja kasvisruokavaliota noudattavien suosiossa, mutta vähärasvaisuutensa ja proteiinipitoisuutensa ansiosta sekä tietenkin hyvän makunsa vuoksi ne sopivat erinomaisesti kaikille

Yksi suurimmista pyöryköiden valteista on myös niiden monipuolisuus. Niitä voi tarjoilla osana lämmintä ateriaa vaikkapa riisin ja kastikkeen kera, pitaleivän välissä tai salaatissa proteiininlähteenä.

Ne ovatkin varsin monipuolinen ruoka-aine, jotka soveltuvat kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin, arkiruoasta välipalasalaattiin ja suolaiseksi naposteltavaksi maukkaan kastikkeen, hummuksen tai dipin kera. Lue alta keräämiämme vinkkejä pyöryköiden valmistamiseen sekä ohjeita, joiden avulla loihdit maittavat ateriat, jotka maistuvat kaikenikäisille herkkusuille.

Pyörykät valmistuvat nopeasti uunilla ja pannulla

Helpoin tapa valmistaa herkullisia falafeleja on hankkia niitä pakasteesta ja kuumentaa ne valmiiksi joko pannulla tai uunissa.

Findus pakastefalafelit valmistuvat uunissa noin 18-20 minuutissa, ja paistinpannussa pienessä määrässä öljyä noin 14-16 minuutissa.

Friteerattuja pyöryköitä voi tehdä toki itsekin, ja reseptin raaka-aineista ja niiden valmiusasteesta riippuen valmistus voi kestää tunnista eteenpäin useaan tuntiin, esimerkiksi riippuen siitä, liotetaanko kikherneet vai käytetäänkö valmiiksi liotettuja herneitä.

Katso tästä top 6 falafel-reseptit!

Falafelit wrapissa ja pitaleivän välissä

Wrapit ja pitaleivät ovat kaikenikäisten suosikkeja ja mukavaa sormin syötävää ruokaa niin välipalaksi kuin täyttävämmäksikin ateriaksi.

Suosittu tapa falafelien nauttimiseen onkin kääriä ne wrapin tai pitaleivän väliin erilaisten kasvisten ja kastikkeiden kera.

Aikaa ruoan valmistukseen ei kulu liian kauaa ja tuloksena on helposti syötävä, kevyt mutta proteiinipitoinen makupala, jonka voi vaikka ottaa mukaan piknikille tai tarjoilla illanistujaisissa naposteltavana.

Kokeile myös vegaanista pastaa

Oletko ajatellut, että falafelit ovat erinomainen ainesosa proteiinipitoisen kasvispastan valmistamiseen?

Pyöryköistä ja pastasta saa erinomaisen vegaanisen lämpimän ruoan yhdessä erilaisten vihannesten, kuten tomaatin, kesäkurpitsan tai porkkanan kanssa.

Tutustu alla kahteen maukkaaseen vegaaniseen pastaohjeeseen:

Pyörykät kannattaa tarjoilla kastikkeen kera

Tomaattisalsa

Falafelit ovat suutuntumaltaan varsin rapeita ja rouheita, joten niitä kannattaa tarjota yhdessä jonkinlaisen kastikkeen kanssa. Kastikkeeksi sopii maun mukaan vaikkapa tulisen viileä ja raikas jogurttikastike tai salsakastike, joka voidaan tarjoilla niin kuumana kuin kylmänäkin.

Hummus

Hummus on yleensä kikherneistä valmistettu tahna, mutta sen voi hyvin valmistaa myös tavallisista pakasteherneistä, ja se sopiikin erinomaisesti yhteen falafelien kanssa. Tutustu täällä maukkaaseen reseptiimme, jossa hummuksen kera tarjoillaan pirteää kvinoaa ja lehtikaalihöystöä.