Wokkiohjeet – Viisi helppoa ja nopeaa wok-ideaa

Wokkiruoat ovat suomalaisten suosikkeja

Wokkiruoat rantautuivat Suomeen kunnolla parisen vuosikymmentä sitten. Ei ole ihme, että suomalaiset ovat eurooppalaisista aktiivisimpien wokkailijoiden joukossa, käytetäänhän ruoissa paljon kasviksia, jotka ovat olennainen osa suomalaista ruokavaliota ja kokkausta. Myös muiden raaka-aineiden, kuten lihan – olipa se sitten kanaa, katkarapuja, porsasta tai vaikkapa kalaa kuten lohta – variointi sekä erilaisten mausteiden ja makujen rohkea kokeilu ja käyttö sopii hyvin suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Olemme koonneet tähän artikkeliin viisi suosittua wokkireseptikategoriaa, joissa ruokia valmistetaan mm. eri raaka-aineista: kanasta ja broilerista, katkaravuista, kalasta kuten lohesta sekä porsaanlihasta. Mikäli haluat valmistaa wokkiaterian erityisen helposti ja nopeasti, valitse resepti, joissa on käytetty wokkivihanneksia, joissa tulee kätevästi kastike mukana. Kaikki reseptit valmistuvat ainoastaan 20-25 minuutissa, joten näillä ohjeilla teet valmista vaivattomasti, vaikka pienessä kiireessä työpäivänkin jälkeen.
Onko oma suosikkisi kenties herkullinen nuudeliwok, chilinen katkarapuwok, satayn vai curryn eksoottisia makuja ja thaimaalaisesta keittiöstä vaikutteita saava stir&fry? Tutustu resepteihin ja herkuttele!

Kana & Broileriwokit

Kanawokki riisin kanssa – mukana curryä ja kookosmaitoa

Kanawokki on todennäköisesti suomalaisille se tutuin wokki, eikä ihme, sillä kana sointuu erinomaisesti monien kasvisten kanssa yhteen ja sitä on samalla helppo maustaa. Tässä thai-keittiöstä ammentavassa wokkiohjeessa on mukana mm. kookosmaitoa ja currya. Tarjoile ruoka yhdessä jasmiiniriisin kanssa. Kookosmaidon ja curryn ansiosta tämä ruokalaji on todella maukas tarjottava, joka kelpaa niin lounaspöytään kuin myös vaikka perheen yhteisen sunnuntaiaterian pääruoaksi.

Klikkaa itsesi ohjeeseen tästä:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/red-curry-wok

Aasialainen satay-wokki

Satay-kastike eli maapähkinäkastike sopii erinomaisesti yhteen broilerin kanssa. Kastikkeen valmistaminen on nopeaa ja vaivatonta, sillä tarvitset maapähkinävoin lisäksi vain kookosmaitoa, soijakastiketta, tilkan limemehua ja vettä. Myös tämä wokki tarjotaan yhdessä jasmiiniriisin kanssa. Maistuva satay-wokki sopii hyvin vaikkapa nopeaksi lounaaksi tai illanistujaisissa ystävien kanssa yhdessä nautittavaksi.

Reseptin löydät täältä:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/satay-wok

Teriyaki Style wok – soijakastikkeella marinoitu kanawokki

Teriyaki on alkujaan Japanissa kehitetty ruoanlaittomenetelmä, jossa ruokaan muodostetaan kiiltävä – ja äärimmäisen herkullinen – pinta  marinoimalla raaka-aineet soijapohjaisella kastikkeella. Tässä teriyaki-tyyppisessä reseptissä tehdään ensin helposti valmistettava soijakastike, jonka jälkeen ruskistetaan ja wokataan broilerit ja kasvikset, tuloksena herkullinen wokki neljälle henkilölle.

Tutustu reseptiin täällä:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/teriyaki-wok

Katkarapuwokit

Katkarapuwokki chilillä ja limellä

Tässä annoksessa on potkua! Chili sopii todella hyvin yhteen katkarapujen ja limen kanssa, tuloksena kevyt mutta aimo annoksen makua omaava ruoka. Voimakkaita makuja reseptissä tasoittavat makeat sokeriherneet, jotka tuovat samalla ruokaan rapsakkaa suutuntumaa. Älä ylikypsennä sokeriherneitä, jotta niiden rapeus säilyy optimaalisena tarjoiluun saakka. Lopputulos on hyvin värikäs ja taatusti makuhermoja hivelevä. Se sopii yhtä hyvin niin kevyeksi lounaaksi kuin lämmittämään kehoa ja mieltä reippaan ulkoilulenkin jälkeen.

Resepti:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/chili-lime-wok

Wokki twistillä: stir&fry katkaravuilla

Stir&Fry on alun perin kiinalainen ruoanlaittotapa, jossa raaka-aineita kypsytetään wokkipannussa pienessä määrässä öljyä kovassa lämmössä. Tämän reseptin salaisuutena on maukas liemi, joka maustaa muut raaka-aineet. Tulisuutta ateriaan tuo liemessä käytettävä sriracha-kastike. Tämä resepti sopii erinomaisesti nautittavaksi vaikka kahdestaan aikuisten kesken tai illanistujaisiin lämpimäksi ruokalajiksi.

Resepti:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/katkarapu-stir-fry

Wokit possunlihasta

Nuudeliwok porsaanlihalla

Tämä reseptin salaisuutena on aluksi valmistettava wokkikastike, joka tehdään sweet chili -kastikkeesta, soijakastikkeesta sekä lorauksesta seesamiöljyä. Lopputuloksena ruoan maku on tasapainoisen suolainen ja makea, jota seesamiöljyn mahtava pähkinäisyys korostaa. Voit halutessasi vaihtaa possunlihan myös johonkin toiseen lihaan tai vaikkapa soijasuikaleisiin tai Quorn-kuutioihin, jotka sopivatkin seesamiöljyn kanssa yhteen erinomaisesti. Nuudeliwokki on mukavan täyttävä peruswokki, joka maistuu kaikenikäisille.

Ohje:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/sweet-chili-wok

Hunajainen wok porsaanlihalla

Hunaja sopii erinomaisesti wokkiin, tuoden makeutta ja täyteläisyyttä vastapainoksi soijan terävälle ja suolaiselle maulle. Mikäli etsit erityisen nopeaa ja helppoa reseptiä niin kokeile tätä – ateria valmistuu vain muutamassa minuutissa.

Reseptiin:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/hot-honey-wok

Kalawokit

Herkullinen lohiwok koko perheelle

Sweet chili salmon wokissa käytetään nimensä mukaisesti lohta ja sweet chili -kastiketta, ja mukana on makua tasoittamassa myös kookosmaitoa. Lopputulos on aavistuksen tulinen, mutta samalla pyöreän makea ja kertakaikkisen vastustamaton. Ehdoton koko perheen suosikki, jossa on makua tarpeeksi muttei liikaa!

Klikkaa tästä reseptiin:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/sweet-chili-salmon-wok

Terveellinen kalawok kiireiseen arkeen

Tämä lohiwokki valmistuu vartissa! Kyseessä on yksinkertainen resepti, jossa käytetään nopeasti kypsyviä lohikuutiota. Ruoka maustetaan mm. seesamiöljyllä ja seesaminsiemenillä sekä osterikastikkeella. Tuoreesta sitruunasta puristettu mehu kruunaa virkistävän terveellisen kokonaisuuden.

Ohje:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/seesamiwok-lohesta

Helpot wokit, joissa kastike mukana

Wokit ovat pääsääntöisesti hyvin yksinkertaisista ainesosista valmistettavaa ruokaa – lihaa, kasviksia ja nuudeleita, mutta kastiketta varten voi joutua hankkimaan raaka-aineita, joita ei ihan jokaisesta keittiöstä löydy. Tätä varten Findus on kehittänyt wok-vihannessekoitukset, joissa kastike on valmiina, eli kotikokin tarvitsee vain keittää nuudelit ja paistaa liha sekä kasvikset, joiden joukossa kastike on jäädytettyinä paloina.

Jättikatkaravunpyrstöwok

Vain 20 minuutissa valmistuvaan wokkiin tarvitset vain Creamy coconut wok-vihannessekoituksen, jättikatkaravunpyrstöjä sekä nuudeleita. Kevyesti tulinen kookoskastike kruunaa aterian.

Resepti:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/creamy-coconut-katkarapuwokki

Klassinen nuudeliwokki ryyditettynä mausteisella currykastikkeella

Hieman tulisemman ruoan ystäville soveltuva nuudeliwokki, jossa makua broilerin fileesuikaleisiin ja kasviksiin tuo currycastike. Ruokaan lisätään vielä oman maun mukaan 1-2 teelusikallista currymaustetta. Tämä resepti sopii niin illanistujaisiin kuin lämmittäväksi ateriaksi vaikka pakkaspäivän kävelylenkin jälkeen!

Tutustu reseptiin:
https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit/hot-red-curry-broileri-nuudeliwokki

Kasvikset wokkiin helposti Finduksen valikoimasta

Kuten huomata saattaa, wokkia voi valmistaa monella eri tavalla ja erilaisilla raaka-aineilla. Eräs yhteinen nimittäjä wokeille kuitenkin löytyy, nimittäin laadukkaat ja paistamista hyvin kestävät kasvikset.

Vihannekset voi joko hankkia kaupasta erikseen ja pestä sekä pilkkoa ne ennen ruoanlaittoa, tai vaihtoehtoisesti ostaa käteviä pakastevihanneksia, jotka on valmiiksi puhdistettu ja pilkottu. Finduksen wok-vihannesvalikoimaan sisältyy peräti seitsemän erilaista makuvaihtoehtoa, joista osa on valmiiksi maustettu. Pakasteiden hyvä puoli on myös siinä, että voit käyttää vain juuri sen verran raaka-aineita kuin tarvitset, ja laittaa loput takaisin pakastimeen odottamaan seuraavaa kokkauskertaa. Näin ei myöskään synny hävikkiä!

Tutustu myös muihin wok-resepteihimme täällä: https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit.