Viisi hyvää syytä ottaa pakastekala osaksi arkiruokaa

Kala sisältää runsaasti hyviä ravintoaineita, jotka ovat elintärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi kala on helppo, edullinen ja maistuva arkiruoka koko perheelle.

Kala on terveellistä ja ravintorikasta arkiruokaa, jota suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Ohjeistusta on helppo noudattaa, kun tietää kalan hyvät puolet.

1. Terveellisiä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiinia

Kala sisältää terveellisiä pehmeitä rasvoja, kuten Omega-3-rasvahappoja, jotka tekevät hyvää aivoille ja sydämelle. Lisäksi kala sisältää kivennäis- ja hivenaineita sekä proteiinia. Kalan onkin todettu olevan erinomainen ravintoaine paitsi aikuisille, myös kasvuikäisille lapsille. Useissa tutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen.

2. Kuitupitoista täysjyväviljaa

Joissakin kalatuotteissa on täysjyväjauhoista tehty panerointi. Täysjyvävilja kuuluu suositusten mukaiseen terveyttä ylläpitävään ruokavalioon. Täysjyvän terveellisyys perustuu siihen, että siinä ovat mukana kaikki jyvän osat, myös kuori ja alkio - siksi kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella. Valkoiseen viljaan verrattuna täysjyvävilja on aivan ehdoton: siinä on kuitua noin 80 prosenttia enemmän kuin valkoisessa viljassa.

3. Vähärasvainen vaihtoehto

Kala on loistava arkiruokavaihtoehto myös vähärasvaisuutensa vuoksi. Paneroidussa kalassa ja kalapuikoissa on vähemmän rasvaa kuin yleisesti luullaan ja erityisen vähän tyydyttynyttä rasvaa. Kun kalapuikkoja tai muita paneroituja kaloja verrataan muihin suosittuihin valmisruokiin, kuten jauhelihapihveihin, nakkeihin tai lihapulliin, kalatuotteiden rasvapitoisuus on useimpia lihatuotteita selvästi alhaisempi.

4. Helppo ja edullinen ruoka koko perheelle

Valmisruokana kala on helppo, nopea ja edullinen arkiruoka. Esimerkiksi paneroitu kala tai kalapuikot on helppo ottaa pakastimesta ja valmistaa hetkessä. Kalavalmisteet ovat herkullisia vaihtoehtoja koko perheelle, ja niistä nauttivat niin aikuiset kuin perheen pienimmätkin.

5. Ehkäisee ruokahävikkiä

Pakasteet ovat hyvä valinta myös ruokahävikin vähentämisessä. Pakastekala säilyy pitkään, joten sitä ei mene hävikkiin pilaantumisen takia samalla tavalla kuten tuoretta kalaa. Helpoin tapa minimoida hävikkiä kotona on valmistaa ruokaa vain sen verran, kuin sitä aikoo syödä. Kun tuote on pakasteena, sitä on kätevä ottaa esiin tarpeen mukaan. Erilaiset lisukkeet tuovat annoksiin vaihtelua.

Testaa kalapuikkoja myös modernimmissa annoksissa: