Kalaruokaa lapsille ja perheelle

Kalaruokaa lapsille ja perheelle

Kalaruoka on olennainen osa lapsiperheen ruokavaliota

Mikä on perheesi kalaruokasuosikki? Kermainen kalakeitto, muhkea kalapihvi, mausteinen uunikala, mehevä mantelikala vai kenties kaikenikäisten kestosuosikki, rapeat kalapuikot? Kala on olennainen osa suomalaista ruokavaliota ja peruselintarvike, jota valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Kalan terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti, ja sen syönnin on todettu olevan hyödyllistä mm. sydämelle sekä erityisesti kasvuiässä oleville lapsille.

Opeta lapset syömään kalaruokaa jo pienestä pitäen

Lapset on hyvä totuttaa kalan makuun jo pienestä pitäen. Lapsi omaksuu ruokailutottumukset hyvin nuorena, joten kalasta kannattaa tehdä luonnollinen ja jokaviikkoinen osa kodin ateriatarjontaa jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ensimmäiseksi kalaruoaksi vauvaikäiselle sopii esimerkiksi kala-vihannessose, kun taas taaperoikäisille maistuu vaikkapa vuoassa kasvisten kanssa mureaksi ja maistuvaksi haudutettu kala. Muistathan tarjoilla ruoan pikkuisen suuhun sopivina paloina!

Mikäli aiot valmistaa kalan alusta asti itse, on hyvä noudattaa kalan perkaamisessa äärimmäistä huolellisuutta, sillä lapsi ei osaa vielä itse etsiä kalan lihan joukosta ruotoja ja vahingossa suuhun ja nieluun joutunut ruoto voikin aiheuttaa ison mielipahan ja pahimmillaan pelon koko ruoka-ainetta kohtaan. Suoraan kaupan pakastealtaasta löydät mainion valikoiman pakastekalatuotteita, jotka ovat suoraan valmiita pannulle, uuniin tai keittoon – näin säästät aikaa ja eikä sinun tarvitse huolehtia esivalmisteluista.

Finduksen kalapakasteet ovat suoraan valmiita käyttöön

Yleisesti kalan ajatellaan olevan ruokana punaista lihaa tai kanaa haastavampi valmistettava. Periaatteessa tämä pitää paikkansa, sillä esimerkiksi, raa’an, kokonaisena hankitun kalan esivalmisteluun saa helposti käytettyä aikaa, etenkin jos kalan käsittelyn perusteet eivät ole tuttuja tai mikäli kotoa ei löydy tarvittavaa perusvälineistöä terävästä fileerausveitsestä käteviin ruotopinsetteihin. Pakasteena hankitun kalan käyttö on sen sijaan äärimmäisen helppoa: se on valmiiksi perattu ja ruodot poistettu, joten voit aloittaa ruoanlaiton välittömästi. Lisäksi Finduksen kalatuotteissa ei ole käytettä säilöntäaineita ja ne on pakastettu niin, että voit käyttää kalaruokaasi vain tarvitsemasi verran raaka-aineita ja jättää loput pakastimeen. Lapsiperheen kiireiseen arkeen siis kovin sopivaa ja kotitaloutesi ruokahävikkiä tehokkaasti vähentävää, eikö totta?

Pakastekala on aina tuoretta

Tiesitkö, että Finduksen kalatuotteet käsitellään ja pakastetaan aina mahdollisimman pian pyytämisestä? Puhdistamisen ja perkaamisen jälkeen kalat pakastetaan äärimmäisen tehokkailla jäädytyslaitteilla, jonka ansiosta kalanliha ei menetä kimmoisaa, eheää koostumustaan. Näin varmistetaan myös vain tuoreelle kalalle ominaisen erinomaisen maun säilyminen! Tehopakastus pysäyttääkin tehokkaasti elintarvikkeen vanhenemisen ja on tuotteen koostumukselle paljon hellävaraisempi, kuin jos pakastaminen olisi tehty esimerkiksi kotipakastamisessa.

Finduksen kalatuotteet ovat puhtaita ja alkuperältään tunnettuja

On ekologisesti tärkeää, että kalan pyynti suoritetaan aina kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Finduksen pakastetuotteissa käytetyt kalat ovat varmistetusti puhtaista, kylmistä meristä pyydettyjä ja ne on hankittu tunnetuilta ja luotetuilta kalatoimittajilta ja sopimuskalastajilta. Suurin osa kalatuotteistamme on varustettu MSC-sertifikaatilla, joka on osoitus siitä, että tuotteessa käytetty kalalaji ei kärsi ylikalastuksesta eikä kalastaminen vahingoita meren herkkää ekosysteemiä. MSC eli Marine Stewardship Council on riippumaton organisaatio, joka ylläpitää sertifikaattia kala- ja äyriäistuotteille. Mm. Maailman Luonnonsäätiö WWF suosittelee MSC-sertifioitujen kalatuotteiden käyttöä.

Sydänmerkistä tunnet terveydelle parhaat kalaruokavaihtoehtomme

Sydänmerkkituotteet ovat nimensä mukaisesti punavalkoisella sydänmerkillä varustettuja elintarvikkeita. Sydänmerkkituotteet on suunniteltu ennen kaikkea helpottamaan ruokavalion suunnittelua, joten ne ovat kätevä vaihtoehto, kun tavoitteenasi on ruokkia perhe helposti mutta samalla turvallisesti ja terveellisesti. Finduksen kalatuotteiden valikoimasta sydänmerkillä on varustettu mm. myydyimmät paneroidut kalamme sekä kaikki kalapuikkomme.

Kalapuikot vai kalafilee? Reseptipankistamme vinkit perheen ruokapöytään!

Kalaruoan laitto on Finduksen pakastetuotteilla helppoa. Tutustu kotisivuiltamme löytyvään erittäin kattavaan reseptipankkiimme, josta löydät ohjeet niin pikkunälän taltuttamiseen kuin myös juhlamenun suunnitteluun. Jokainen resepti on varustettu kätevällä valmistusaikatiedolla. Olemme valinneet alle valmistusajaltaan erilaisia reseptejä, joista nauttivat varmasti myös perheen nuorimmat. Hyvää ruokahalua!

 

15 minuuttia -  Rapea kalaburger remoulade-kastikkeella

Kun haluat onnistua varmasti, tarjoile nuorille mehevä burger! Remoulade-kastikkeen jämerä mutta elegantti sinappisuus täydentää makuelämyksen. Tarjoile ranskalaisten kera.

 

30 minuuttia – Rapeat kalafileet rapujogurtilla

Kaunis annos joka hemmottelee, mutta valmistuu yllättävän nopeasti. Raikas rapujogurtti sopii erinomaisesti kullanrapean kalafileen kylkeen. Suutuntuman täydentää paahdettu kukkakaali.

 

45 minuuttia – Täysjyväkalafileet maustetulla perunalla

Klassista täysjyväkalafileetä sitruunatwistillä! Fileiden seurana ruohosipulilla ja ruskistetulla voilla maustettua perunaa. Muutoin perinteisen pohjoisen makukokonaisuuden kruunaa paahdettu sitruuna.

 

Yli 60 minuuttia – Kalapuikko-hotdog fenkoli-kurkkupikkelssillä

Katukeittiötä ja fine diningia yhdistelevä resepti, jota rakastavat niin lapset kuin aikuisetkin! Kalapuikko-hotdog tarjoillaan fenkoli-kurkkupikkelsin ja limemajoneesin kera.