Grilliherkut ja grillaaminen - suomalaisen kesän elementit

Laadukkaat grilliherkut varmistavat grillikauden onnistumisen

Grillikauden avaus on monelle se kevään ja alkukesän kohokohta. Grillaaminen on yksi meidän suomalaisten kesäsuosikkipuuhista niin kotona kuin kesämökilläkin. Se on mukavaa ajanvietettä perheen tai ystävien kesken tai miksi ei myös ihan itsekseenkin. Grillaaminen luo oman tunnelman kesäpäiviin ja liittyy olennaisena osana kesän eri juhliin. Esimerkiksi juhannuksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on suunnitella juhannusmenu, käydä porukalla kaupassa ja valita yhdessä ne herkullisimman keskikesän juhlaruoat.

Onnistuneen juhannusmenun salaisuus on raaka-aineissa ja paistotaidossa

Olennainen osa grillaamista ei ole ainoastaan grilliherkut, vaan myös grillausvälineet ja itse grillimestari. Grillejä ja grillausvälineitä riittää jokaiselle ja jokaiseen makuun. Tärkeintä välineiden valinnassa on valita ne itselle mieluisat ja tietysti grillaamiseen soveltuvat turvalliset ja helppokäyttöiset välineet. Näin grillaaminen on mahdollisimman vaivatonta ja mukavaa ja voit keskittyä itse olennaiseen, eli grillaamisesta ja seurasta nauttimiseen. Grillimestarin titteli ansaitaan samalla tavalla kuin ruoanlaitossa yleensäkin: harjoittelemalla. Tärkeintä on opetella kunkin ruoan oikeat grillausajat. Lihojen ja kalojen grillaamisessa tärkeintä on muistaa kypsentäminen: liikaa ei saa kypsentää, jotta liha ei kuivu ja taas liian raa’aksi niitä ei voi jättää. Netistä löytyy hyviä vinkkejä oikeaoppiseen grillaamiseen. Grillauksessa tärkeää on muistaa myös turvallisuus.

Suosi grilliruoissa monipuolisuutta

Grillattavia ruokia on varmaan lähes yhtä monta kun syöjiäkin: on erilaisia lihoja, kanaa, kalaa, makkaroita, vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, leipiä, juustoja, salaatteja. Näille kaikille löytyy sopivia kastikkeita, mausteita ja dippejä - unohtamatta tietenkään ruokajuomia ja makeita lisukkeita. Nämä kaikki muodostavat suomalaiseen kesään kuuluvan menun, joka voi joskus olla hyvinkin täyttävä kokonaisuus. Laihduttajilla ja tarkan ruokavalion noudattajille kesä ja grillaaminen saattaakin tuottaa päänvaivaa, sillä raskas grilliruoka ei sovi keventäjien ruokavalioon.

Grilliherkkuja ostaessa kannattaa katsastaa myös pakastealtaiden valikoima. Sieltä löytyy vaihtoehtoja, joilla grillimenuun saa vaihtelua ja monipuolisuutta. Siinä missä grillatessa käytetään tuoreita kasviksia ja vihanneksia ja kaloja, voidaan käyttää vaihtoehtoisesti myös pakastetuotteita. Pakastetuotteet eivät sisällä säilöntäaineita, joten ne ovat itsessään hyvin puhtaita raaka-aineita. Pakastevihannekset sopivat myös mainiosti sellaisiin grillaushetkiin, joissa puhdasta kasvisten pesuvettä ei ole saatavilla, sillä pakastevihanneksia voi grillata sellaisenaan ilman erillistä huuhtelua. Jos taas onkivälineet tai kalanperkausvälineet puuttuvat, voi kääntyä pakastekalatarjonnan puoleen. Maistuvia grillinautintoja saa loihdittua helposti pakasteruoistakin - lue vinkkimme uunijuuresten ja grillikasvisten valmistamiseen!.

Kasvisnyytit valmistat helposti vihannessekoituksista

Erilaisista vihannessekoituksista, kuten wok- tai grillisekoituksista saa hyviä kasvisnyyttejä. Laita vihannekset folioon, lisää hieman kevyttä kermaa tai helposti sulavaa juustoa ja tee foliosta nyytti. Laita nyytti grilliin ja kasvisnyytti valmistuu kuin itsestään. Juuston ja kerman tilalle voi laittaa myös haluamaansa kastiketta tai vaikka lorauksen öljyä oman maun mukaan! Öljyn lisäksi kasvikset voi maustaa omalla lempimausteella, kuten chilillä tai valkosipulimausteella. Nyyteistä saa vielä ruokaisampia, kun lisää nyytin sisään myös kalapalan. Grillinyyttien avulla oma annoskoko on helppo päättää jo ruokaa tehdessä. Näin tulee syötyä vain se suunniteltu ja tarpeellinen määrä ja annoskoot pysyvät hallinnassa.

Uudet perunat voivat monen päivän syönnin jälkeen alkaa kyllästyttää, jolloin vaihtoehdoksi voi miettiä eri perunatuotteita. Pakastetut perunat kypsentyvät grillissä herkullisen rapeiksi ja maistuviksi. Lehtikaali on nostanut suosiotaan monenkin kokkaajan keittiössä. Lehtikaalia löytyy myös pakasteena, ja siitä saa erinomaisen lisukkeen esimerkiksi kalalle, kun hyödyntää grillin sivussa olevaa paistolevyä. Valkosipulin fanittajille helppo vinkki: voit paistaa lehtikaalin valkosipuliöljyssä tai -voissa ja saat ihanan mausteen ja aromin lehtikaalille!

Grillaamisesta ja koko grillikaudesta saa rikkaan ja monipuolisen, kun uskaltaa kokeilla uutta. Kokeile uusia ruoka-aineita ja reseptejä rohkeasti! Ja mikä tärkeintä, pidä mieli avoinna uusille mauille ja raaka-aineille. Mukavia kesän grillihetkiä!