Wokkiohjeet – Viisi helppoa ja nopeaa wok-ideaa

Wokkiohjeet – Viisi helppoa ja nopeaa wok-ideaa

Wokkiruoat ovat suomalaisten suosikkeja

Wokkiruoat rantautuivat Suomeen kunnolla parisen vuosikymmentä sitten. Ei ole ihme, että suomalaiset ovat eurooppalaisista aktiivisimpien wokkailijoiden joukossa, käytetäänhän ruoissa paljon kasviksia, jotka ovat olennainen osa suomalaista ruokavaliota ja kokkausta. Myös muiden raaka-aineiden, kuten lihan – olipa se sitten kanaa, katkarapuja, porsasta tai vaikkapa kalaa kuten lohta – variointi sekä erilaisten mausteiden ja makujen rohkea kokeilu ja käyttö sopii hyvin suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Olemme koonneet tähän artikkeliin keskenään viisi mahdollisimman erilaista wokkireseptiä, joissa on käytetty erilaisia raaka-aineita ja mausteita: herkullinen nuudeliwok, chilinen katkarapuwok, satayn sekä curryn eksoottisia makuja ja thaimaalaisesta keittiöstä vaikutteita saava stir&fry. Kaikki reseptit valmistuvat ainoastaan 20-25 minuutissa, joten näillä ohjeilla teet valmista vaivattomasti, vaikka pienessä kiireessä työpäivänkin jälkeen.

1. Nuudeliwok porsaanlihalla

Tämä reseptin salaisuutena on aluksi valmistettava wokkikastike, joka tehdään sweet chili -kastikkeesta, soijakastikkeesta sekä lorauksesta seesamiöljyä. Lopputuloksena ruoan maku on tasapainoisen suolainen ja makea, jota seesamiöljyn mahtava pähkinäisyys korostaa. Voit halutessasi vaihtaa possunlihan myös johonkin toiseen lihaan tai vaikkapa soijasuikaleisiin tai Quorn-kuutioihin, jotka sopivatkin seesamiöljyn kanssa yhteen erinomaisesti. Nuudeliwokki on mukavan täyttävä peruswokki, joka maistuu kaikenikäisille.

Ohje:
https://www.findus.fi/reseptit/sweet-chili-wok

2. Katkarapuwokki chilillä ja limellä

Tässä annoksessa on potkua! Chili sopii todella hyvin yhteen katkarapujen ja limen kanssa, tuloksena kevyt mutta aimo annoksen makua omaava ruoka. Voimakkaita makuja reseptissä tasoittavat makeat sokeriherneet, jotka tuovat samalla ruokaan rapsakkaa suutuntumaa. Älä ylikypsennä sokeriherneitä, jotta niiden rapeus säilyy optimaalisena tarjoiluun saakka. Lopputulos on hyvin värikäs ja taatusti makuhermoja hivelevä. Se sopii yhtä hyvin niin kevyeksi lounaaksi kuin lämmittämään kehoa ja mieltä reippaan ulkoilulenkin jälkeen.

Resepti:
https://www.findus.fi/reseptit/chili-lime-wok

3. Kanawokki riisin kanssa – mukana curryä ja kookosmaitoa

Kanawokki on todennäköisesti suomalaisille se tutuin wokki, eikä ihme, sillä kana sointuu erinomaisesti monien kasvisten kanssa yhteen ja sitä on samalla helppo maustaa. Tässä thai-keittiöstä ammentavassa wokkiohjeessa on mukana mm. kookosmaitoa ja currya. Tarjoile ruoka yhdessä jasmiiniriisin kanssa. Kookosmaidon ja curryn ansiosta tämä ruokalaji on todella maukas tarjottava, joka kelpaa niin lounaspöytään kuin myös vaikka perheen yhteisen sunnuntaiaterian pääruoaksi.

Klikkaa itsesi ohjeeseen tästä:
https://www.findus.fi/reseptit/red-curry-wok

4. Aasialainen satay-wokki

Satay-kastike eli maapähkinäkastike sopii erinomaisesti yhteen broilerin kanssa. Kastikkeen valmistaminen on nopeaa ja vaivatonta, sillä tarvitset maapähkinävoin lisäksi vain kookosmaitoa, soijakastiketta, tilkan limemehua ja vettä. Myös tämä wokki tarjotaan yhdessä jasmiiniriisin kanssa. Maistuva satay-wokki sopii hyvin vaikkapa nopeaksi lounaaksi tai illanistujaisissa ystävien kanssa yhdessä nautittavaksi.

Reseptin löydät täältä:
https://www.findus.fi/reseptit/satay-wok

5. Kokeile myös wokkia twistillä: stir&fry katkaravuilla

Stir&Fry on alun perin kiinalainen ruoanlaittotapa, jossa raaka-aineita kypsytetään wokkipannussa pienessä määrässä öljyä kovassa lämmössä. Tämän reseptin salaisuutena on maukas liemi, joka maustaa muut raaka-aineet. Tulisuutta ateriaan tuo liemessä käytettävä sriracha-kastike. Tämä resepti sopii erinomaisesti nautittavaksi vaikka kahdestaan aikuisten kesken tai illanistujaisiin lämpimäksi ruokalajiksi.

Resepti:
https://www.findus.fi/reseptit/katkarapu-stir-fry

Kasvikset wokkiin helposti Finduksen valikoimasta

Kuten huomata saattaa, wokkia voi valmistaa monella eri tavalla ja erilaisilla raaka-aineilla. Eräs yhteinen nimittäjä wokeille kuitenkin löytyy, nimittäin laadukkaat ja paistamista hyvin kestävät kasvikset.

Vihannekset voi joko hankkia kaupasta erikseen ja pestä sekä pilkkoa ne ennen ruoanlaittoa, tai vaihtoehtoisesti ostaa käteviä pakastevihanneksia, jotka on valmiiksi puhdistettu ja pilkottu. Finduksen wok-vihannesvalikoimaan sisältyy peräti seitsemän erilaista makuvaihtoehtoa, joista osa on valmiiksi maustettu. Pakasteiden hyvä puoli on myös siinä, että voit käyttää vain juuri sen verran raaka-aineita kuin tarvitset, ja laittaa loput takaisin pakastimeen odottamaan seuraavaa kokkauskertaa. Näin ei myöskään synny hävikkiä!

Tutustu myös muihin wok-resepteihimme täällä: https://www.findus.fi/reseptit/wokki