Pakastekalan sulatus, valmistus ja muut niksit

Niksit pakastekalan valmistamiseen

Kuten muidenkin pakasteiden kanssa, yksi pakastekalan suurimmista eduista on sen ruokajätettä vähentävä vaikutus. Findus-pakastekalafileet on kätevästi yksittäispakattu, joten koko pakettia ei tarvitse käyttää kerralla eikä ruokajätettä pääse syntymään.

Tiesitkö, että pakastekalamme myös puhdistetaan ja perataan aina niin pian kuin mahdollista, usein jo pyyntialuksessa? Näin ollen kalan valmistaminen on sinulle helppoa ja hygieenistä. Tehokas pakastusmenetelmämme varmistaa myös raaka-aineen tuoreuden ja ravinteiden säilymisen parhaalla mahdollisella tavalla. Saman toimintatavan ansiosta tuotteissamme ei tarvita säilöntäaineita.

Findusin Forever Food Together -vastuullisuusohjelma tähtää paitsi ruokajätteen vähentämiseen, myös raaka-aineiden maksimaaliseen hyödyntämiseen sekä terveellisempien ateriavalintojen tekemisen edesauttamiseen. Findus tekee tiivistä yhteistyötä kalastajien kanssa, jotta voimme varmistua vastuullisesta tuotannosta ja ruoan alkuperästä.

Kuinka käsitellä ja valmistaa pakastekala oikein?

Pakastekala on monipuolinen ja helposti käsiteltävä raaka-aine, joka sopii hyvin erityyppisiin ruokalajeihin. Pakastekalan valmistus on vaivatonta, ja sitä voi yhtä hyvin käyttää keitoissa, valmistaa uunissa vuoassa tai paistaa pannulla. On kuitenkin tärkeä pitää mielessä parhaat käytännöt kalan sulatukseen ja valmistukseen, jotta lopputulos olisi aina paras mahdollinen. Olemme koonneet tähän artikkeliin ohjeet, joilla onnistut varmasti pakastekalan valmistamisessa – lue, opi ja nauti hyvästä ruoasta!

Ennakkovalmistelu riippuu raaka-aineesta ja valmistustavasta

Pakastekala valmistetaan yleisimmin pannulla tai uunissa, mutta tietyt tuotteet voi myös keittää tai käyttää keiton osana. Pakastekalaa ei tarvitse aina sulattaa kokonaan, vaan sulatustarve riippuu siitä, mikä pakastekalatuote on kyseessä, sekä siitä, millä tavoin kala aiotaan valmistaa. Onkin ehdottoman tärkeää, että pakastepakkauksesta löytyvään tuotekohtaiseen selosteeseen tutustutaan aina ennen ruoanlaiton aloittamista.

Pakastekalan sulatus

Turska-, seiti- ja alaskanseitifileet

Pannulla tai uunissa valmistettavat kalafileet poistetaan pahvipakkauksesta ja annetaan sulaa pussissaan kylmässä vedessä 1,5-2 tunnin ajan, jolloin ne voi leikata paloiksi. Jos haluat käyttää kalan irrallisina fileinä, anna sen sulaa yön yli jääkapissa, jotta saat eroteltua fileet toisistaan. Finduksella on myös pussissa myytäviä seitifileepaloja, jotka on helppo sulattaa.

Keittäminen

Tiettyjä pakastefileitä, kuten seitiä, punakampelaa tai turskaa keitettäessä fileet laitetaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen tai keittoliemeen, jonka jälkeen niiden annetaan keittyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5-8 minuutin ajan, kunnes kalanliha on kypsynyt eli muuttunut valkoiseksi. On tärkeää varmistaa, että kalan annetaan hautua hiljaa kuplivassa vedessä/liemessä, jotta kalanliha ei hajoa vaan kiinteytyy.

Pakastekala uunissa

Suomalaisten suosikki on uunikala, ja myös pakastekalaa voi valmistaa uunissa. Pääsääntöisesti kalat voi paistaa jäisinä, mutta tuotekohtaiset ohjeet on aina tärkeä tarkistaa pakkauksesta ennen valmistuksen aloittamista. Fileiden sulatus etukäteen myös nopeuttaa valmistusaikaa jonkin verran.

Uunia käytettäessä on tärkeä varmistaa, käytetäänkö sitä kiertoilma-asetuksella, sillä se lyhentää valmistusaikaa. Valmistusaika saattaa myös vaihdella uunista riippuen. Jäiset Findus-kalafileet valmistuvat tavallisessa uunissa 175 asteessa noin 45-50 minuutissa, ja kiertoilmauunissa 150 asteessa 40-45 minuutissa. Sulatetut fileet taas valmistuvat normaalissa uunissa noin 35-40 minuutissa ja kiertoilmauunissa 30-35 minuutissa. Fileet viedään uuniin voidellussa, uuninkestävässä vuoassa.

Voit tehdä kalafileistä perinteistä uunikalaa kastikkeen kera tai sitten voit kokeilla jotain erilaista, kuten basilikaleivällä kuorrutettua alaskanseitiä.

Pannulla valmistaminen

Pakastekaloista turska, punakampela ja alaskanseiti paistuvat erinomaisesti paistinpannulla, mutta tärkeää tässäkin tapauksessa on tarkistaa pakkausselosteesta etukäteen kalojen sulatukseen liittyvät ohjeistukset. Yleisesti etenkin kokonaisten kalafileiden on hyvä antaa sulaa kokonaan, jotta saat eroteltua fileet toisistaan ja jotta kalanliha paistuu tasaisesti sekä paistopinnoilta että sisäpuolelta.

Kokeile esimerkiksi ruispaneroituja, paistettuja alaskanseitifileitä!

Kalakeitto pakastekalasta

Kalakeiton valmistaminen pakastekalasta on erittäin vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Esimerkiksi Findus Lohikuutiot sopivat suoraan sellaisinaan keittoon ja ne valmistuvat kiehuvassa liemessä vain 6-8 minuutissa, joten maukkaan lohikeiton valmistaminen on äärimmäisen yksinkertaista! Myös seitifileet ovat kiinteän lihansa ansiosta hyvä valinta keittoon. Pakastettuja, kokonaisia kalafileitä kannattaa ennen valmistusta sulattaa sen verran, että ne on helppo paloitella sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Vaalealihaista kalaa keitetään noin 5-7 minuutin ajan, kunnes liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi. Nopean valmistusajan johdosta kala tulee lisätä keittoon viimeisenä, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen.