Parhaat kastikkeet kalalle - Tutustu vaihtoehtoihin

Parhaat kastikkeet kalalle ja kalaruoille

Kala on äärimmäisen monipuolinen raaka-aine kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Se sopii kalalajista riippuen mainiosti vaikkapa paistettavaksi, grillattavaksi, keittoihin ja esimerkiksi erilaisiin pataruokiin. Kala on yleensä - lajista tietenkin riippuen - ominaismaultaan varsin mieto, joten kalaruokien seurana tarjotaankin useimmiten erilaisia kastikkeita, dippejä tai majoneeseja. Kalalle tarkoitettuja kastikkeita on sekä kylmiä että lämpimiä versiota, ja varsin tavallista on, että perinteisiä reseptejä varioidaan ja kehitetään oman maun mukaan. Esittelemme tässä artikkelissa muutamia tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin kastiketyyppejä.

Kylmä kastike vai lämmin kastike?

Kala on siitä kätevä raaka-aine, että sen kanssa voi hyvin tarjota vikkelästi valmistettavia kylmiä kastikkeita. Vaikka niiden valmistaminen on vaivatonta, ei kylmiä kastikkeita kannata missään tapauksessa pitää vähemmän hienostuneina kuin lämpimiä kastikkeita. Päinvastoin, kylmät kastikkeet ovat lähtökohtaisesti raikkaita ja tuovat kalanlihan mausta eri vivahteita, kuin mitä lämpimillä kastikkeilla saisi esiin. Kylmiä kastikkeita tarjotaankin Suomessa paljon esimerkiksi lohen tai savustetun kalan kanssa. Klassiset lämpimät kastikkeet kuten valkokastike tai munakastike taas sopivat mainiosti esimerkiksi valkolihaisten, pannulla paistettujen kalojen seuraksi.  

Kermaviilikastike kalalle

Kermaviilikastike on kylmien kastikkeiden klassikko. Tavallisesti kermaviilikastike maustetaan kalan kanssa erinomaisesti yhteen sopivalla tillillä, erilaisilla yrteillä, puna- tai kevätsipulilla, tilkalla sitruunamehua sekä pippurilla, jonka jälkeen sen annetaan maustua hetki viileässä ennen tarjoilua. Moni terävöittää kermaviilikastiketta myös kapriksilla tai etikkapohjaisilla mauilla kuten maustekurkuilla tai kurkkusalaatilla, jolloin itse asiassa käytetään jo osin samoja aineksia, joita tulee majoneesipohjaiseen remouladekastikkeeseen.

Valkokastike

Maitopohjainen valkokastike on mieto kastike, joka sopii erinomaisesti esimeriksi seitifileen tai paneroidun seitin kanssa tarjottavaksi. Valkokastike kiehautetaan maitoon ja makua antavat esimeriksi voi, suola ja pippuri, mutta myös muskottipähkinää voidaan käyttää maustamisessa.

Remouladekastike

Kuten jo mainittiinkin, remouladekastike valmistetaan majoneesiin, joten kastikkeena se ei ole kevyimmästä päästä. Remouladekastike valmistetaan usein mm. sinapista ja maustekurkuista, joten sen maku on varmasti vivahteikas. Tästä syystä kastiketta tarjotaan usein esimerkiksi vahvanmakuisten ruokalajien, kuten savukalan kanssa, jottei kastike peitä alleen lihan makua. Remouladekastike sopii erinomaisesti myös muiden liharuokien tai esimerkiksi kalaburgerin maustajaksi. Tutustu kalaburger- ja remouladekastikkeen reseptiin sivuillamme!

Hollandaisekastike

Helppo ja kätevästi valmistuva hollandaisekastike on hyvin monelle ruoalle sopiva lämmin kastike. Kalan lisäksi sitä tarjotaan usein keväisin parsan kera. Hollandaisen pohjana toimii voi ja munankeltuaiset, ja se maustetaan tavallisimmin sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla, joskus myös sinapilla. Hollandaisekastike on erinomainen vaihtoehto tarjottaviksi esimerkiksi lohikuutioiden kera.

Jogurttikastike kalapuikoille

Kalapuikkojen kastikkeeksi suosittelemme mahdollisimman raikasta, kylmää kastiketta tasapainottamaan vasta pannulta tai uunista otettujen kalapuikkojen kuumuutta. Raikas rapujogurttikastike saa hieman tulisuutta thaimaalaisesta, chilipohjaisesta sriracha-kastikkeesta, jota taas kevyt, mutta maultaan hienostunut jokirapu tasoittaa. Myös kermaviilikastikkeet ja erilaiset sitruunakastikkeet sopivat erinomaisesti kalapuikoille.

Sitruunakastike

Sitruuna on yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä kalanlihan maustajista – kukapa ei olisi joskus puristanut sitruunasiivusta mehutilkkaa esimerkiksi graavilohen päälle? Sitruunakastike onkin perinteinen ja varma kastike, joka sopii erinomaisesti yhteen punaisen kalanlihan – kuten juuri lohen kanssa, mutta sointuu hienosti myös esimerkiksi äyriäisten sekä kasvisten kanssa mukavan täyteläiseksi kokonaisuudeksi. Sitruunakastikkeen perusainesosat ovat vesi, kalaliemikuutio tai kalafondi, ranskankerma (joskus myös ruokakerma) sekä tietenkin sitruunamehu, mutta variaatioissa käytetään muun muassa voita, chiliä ja Dijon-sinappia.

Munakastike

Munakastike on varma valinta valkolihaisen kalan, kuten turskan, kuhan tai hauen seuraksi. Munakastike tehdään nimensä mukaisesti munista, joten sen maku on mieto, mutta samalla täyteläinen, aivan kuten suutuntumansakin! Kalan ja munakastikkeen seuraksi suosittelemme suomalaista perunaa, joko keitettynä tai muusina.

Eksoottisten makujen ystäville Nahm Jim -kastike

Seitsemän, suomalaisittain hyvinkin tutun kastikkeen jälkeen on hyvä esitellä myös eksoottisempi vaihtoehto kalaruokien kastikkeiksi. Nahm Jim (josta joskus käytetään myös muotoa Nam chim tai Nam Jim) on thaimaalaisen keittiön hapanimelä tuliainen, joka on itse asiassa eräänlainen dippi, jota kotimaassaan tarjotaan nimenomaan merenelävien kanssa. Nahm Jimissa yhdistetään voimakkaat maut: chili, korianteri, ja valkosipuli sekä makea ruokosokeri, jotka hienonnetaan morttelissa ja sekoitetaan sen jälkeen kalakastikkeen ja limemehun sekaan. Nahm Jim säilyy jääkaapissa jopa viikon verran, joten se sopii erinomaisesti taltuttamaan iltojen pikkunälkää vaikkapa kalapuikkojen tai äyriäisten kanssa. Tutustu reseptipankistamme löytyvään Nah Jim -reseptiin.

Kokeile, muuta ja kehitä!

Muista, että mikään ei estä sinua kokeilemasta ja lisäämästä tai vaihtamasta mausteita ja ainesosia kastikkeisiin. Jo tutkimalla peruskastikkeiden eri lähteistä löytyviä ohjeita voi huomata nopeasti, miten ainesosat ja niiden määrät vaihtelevat reseptistä toiseen. Kiveen hakattuja totuuksiahan ei ruoanlaitossa tunnetusti ole, joten itse kokeilemalla pääseekin usein siihen parhaaseen lopputulokseen!