Helppoa ja nopeaa arkiruokaa

Arkiruokaa helposti ja nopeasti kesäksi – Vinkeillämme onnistut varmasti!

Pohjolan kesä on tunnetusti aivan liian lyhyt, ja harva meistä haluaa viettää kauniit, lämpöiset kesäpäivät missään muualla kuin ulkosalla oleskellen, auringosta täysillä nauttien sekä rakkaimpien harrastusten parissa viihtyen. Vaikka kesänviettotapoja ja -perinteitä on monia, niin ainakin yksi yhteinen piirre niistä löytyy, kesälomalaisen ikään ja asuinpaikkaan katsomatta: rentoutuminen ja hetkessä eläminen.

Suomalainen haluaa kesällä rauhoittua mutta samalla ottaa lämpimistä kuukausista kaiken irti. Itse asiassa kesä voi olla monille kiireistäkin aikaa, sillä kesälomalla, iltaisin ja viikonloppuisin on ehdittävä harrastaa, matkustella ja viettää läheisten kanssa aikaa mahdollisimman paljon ennen syksyn tuloa. Pahimmassa tapauksessa tässä piileekin pienen kesästressin poikanen. Kaikkea ei millään ehdi tehdä ja kallisarvoista aikaa on nipistettävä jostain – mutta mistä?

Vietitpä sitten urbaanin citykesän, perinteisen mökkiloman tai mitä tahansa siltä väliltä, hyvästä ruoasta nauttiminen on mitä todennäköisimmin luonnollinen ja keskeinen osa omaa kesänviettoasi. Oletko koskaan ajatellut, että laadukkaan ja kesään sopivan ruoan valmistamisen eteen ei missään tapauksessa tarvitse nähdä kovasti vaivaa, vaan ne voidaan valmistaa aineksista riippuen käden käänteessä, jolloin aikaa jää enemmän juuri siihen mitä eniten haluaisitkin tehdä?

Mikäli siis vaikuttaa siltä, että kesäkalenterin päivät uhkaavat täyttyä ja kiire rentoutumaan on kova, ehdotamme lämpimästi, että tutustut alla oleviin vinkkeihin nopeiden ja varmasti kaikille maistuvien kesäherkkujen tekoon.

Nämä kesään sopivat kevyet ja terveelliset ruoat voi valmistaa vaivatta, nopeasti ja taloudellisesti niin omassa kotikeittiössä kuin myös kesäkeittiössä.

 

Falafel on trendikäs kasvisruokasuosikki

Falafel on alun perin Lähi-idästa peräisin oleva kasvisruoka, joka valmistetaan kikherneistä. Falafel on maukas mutta kevyt ruoka, ja se sopii loistavasti niin pääruoaksi kuin myös lisukkeeksi. Falafel-pyörykät ovat valmistustapansa ansiosta varsin kuivaa ruokaa, joten niiden kanssa kannattaa ehdottomasti valita omaan makuun sopiva kastike. Perinteinen valinta on seesaminsiemenistä valmistettu tahini-tahna, mutta Suomessa hyvin suosittuja ovat erilaiset jogurttipohjaiset kastikevaihtoehdot, ja ne sopivatkin raikkautensa puolesta erinomaisesti kesään. Makutottumuksista riippuen jogurttikastikkeessa voidaan käyttää esimerkiksi minttua tai chiliä. Tutustu reseptipankistamme löytyvään libanonilaiseen falafel-pitaan, jonka kastikkeeksi suosittelemme mintulla, valkosipulilla ja sitruunalla maustettua jogurttikastiketta.

Muistatathan, että Findus Falafelit sopivat mainiosti myös vegaaneille.

Kanawokki on muunneltava ruoka, joka maistuu kaikille

Maistuva kanawok on kaikenikäisten suosikki! Kyseessä on näyttävä ja helposti tehtävä ruoka, joka sopii erinomaisesti kesään, sillä sen valmistuksessa käytetään runsaasti kasviksia. Kanawokin valmistus onnistuu luonnollisesti myös tavallisella paistinpannulla, kunhan pannu on kooltaan tarpeeksi iso. Kanawokin voi oman maun mukaan valmistaa usealla eri tavalla, ja helpommin siinä onnistuukin kokeilemalla erilaisia kasvisvaihtoehtoja.

Finduksen valikoimista löydät peräti seitsemän erilaista wok-vihannes – vaihtoehtoa joka makuun ja kaikenlaisiin mieltymyksiin. Pakastealtaista löydät perinteisen Findus Wok Classic- vaihtoehdon lisäksi seitsemän makumatkalle vievää wok-vihannesta: värikäs Wok Hot Bangkok, mausteinen ja palkittu Wok Spicy Zanju, eksoottinen Wok Thai, raikas Wok Vietnamese, ruokaisa Wok Bali sekä tulinen Wok Shangai. Mikäli et ole aiemmin valmistanut wokkia, tutustu oppaaseemme, joka johdattaa sinut tämän hienon ruokamuodon saloihin!

 

Katkarapu stir&fry -reseptillä ruokit koko perheen 20 minuutissa!

Katkarapu jos mikä on erinomainen perusraaka-aine kesäkokille. Ruoka-aineena se on vähäkalorinen mutta samalla proteiinipitoinen, eli toisin sanoen kevyt mutta ravitseva vaihtoehto. Katkarapu mukautuu niin pohjoismaalaisiin ruokaresepteihin kuin myös tulisiin aasialaisiin ruokiin. Oma suosikkimme onkin aasialaisilla mauilla hemmotteleva stir&fry, jonka tulisuuden takaa reseptin sriracha-kastike. Tutustu katkarapureseptiimme tästä.

 

Helppo kermaviilikastike on supernopeasti valmistettava lisuke

Kermaviilikastike on oikea ruokapöydän ässä, joka sopii käytännössä minkä tahansa ruokalajin kylkeen: kalalle, lihalle, salaatille, perunoille tai vaikkapa avokadolle! Jääkaappikylmänä tarjoiltava kermaviilikastike viilentää mukavasti lämpimän ruoan, jonka ansiosta se sopiikin suutuntumaltaan erinomaisesti esimerkiksi uusien perunoiden tai savulohen kanssa yhteen. Kermaviilikastikkeen lyömättömänä etuna on sen nopea valmistaminen: sitä ei tarvitse käyttää kattilassa eikä suurustaa, vaan halutut ainesosat yksinkertaisesti pilkotaan tai hienonnetaan ja sen jälkeen sekoitetaan kermaviiliin. Tämän jälkeen lisätään oman maun mukaan mausteet tai vaikka tilkka sitruunamehua tai viinietikkaa - ja kermaviilikastike onkin valmis tekeytymään jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämän yksinkertaisemmaksi kastikkeen tekoa ei enää saa.

 

Hanki pakastettua – vähennä ruokahävikkiä

Kuten todettua, kesällä aikataulujen suunnittelu – ja niiden pitäminen – voi olla haasteellista. Tiesitkö, että keskivertosuomalaisen ruokahävikki on vuodessa peräti 20-30 kiloa, eli toisin sanoen useampi kokonainen ruokakassi? Monesti kesällä venyvät ja muuttuvat aikataulut asettavat myös oman haasteensa ruoanlaitolle: mitäpä jos pitkäksi venähtäneen pyöräilyretken jälkeen ei enää ehdikään kauppaan? Erinomainen tapa vähentää ruokahävikkiä ja samalla tietenkin varmistaa tuoreiden raaka-aineiden löytyminen kotoa onkin hankkia ruoka-aineet pakastettuina. Tällöin käytät vain juuri sen verran ruokaa kuin tarvitset, eikä ruoan nopeasta pilaantumisesta tarvitse huolestua. On tärkeää myös muistaa, että kaikki Findus-tuotteet pakastetaan nopeasti tuoreena. Pakastus lopettaa raaka-aineen ikääntymisen, säilyttäen ruoan kivennäisaine- ja vitamiinipitoisuudet. Lue lisää ruokahävikistä ja sen vähentämisestä tästä.