Pakasteilla ruokahävikki kuriin

Ruokahävikkiä torjumalla säästät luontoa ja hoidat omaa talouttasi

20-30 kiloa vuodessa.

Niin paljon keskivertosuomalainen – iästä ja asuinpaikasta riippuen - heittää ruokaa pois vuosittain. Ruokahävikkimäärä on korkea ja antaa paljon ajattelemisen aihetta, varsinkin kun sen kertoo talouden nuppiluvulla, joka monesti on suurempi kuin yksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain Suomessa tuotetaan tai maahamme tuodaan yhteensä jopa 150 miljoonaa kiloa ruokaa, jota ei koskaan syödä, vaan heitetään roskiin. Luonnollisesti jätteeksi joutuva ruokamäärä on merkittävä, ja sen valmistus ja hankkiminen kuormittavat täysin tarpeettomasti sekä luontoa että omaa taloutta. Rahassa mitattuna on yhden henkilön vuosittain poisheittämän ruokajätteen arvoksi laskettu noin 100 euroa, mikä esimerkiksi nelihenkisen talouden tapauksessa tarkoittaa jo 400-500 euron summaa!

Mitkä syyt sitten aiheuttavat isot ruokahävikkimäärät? Toisaalta itse valmistettua ruokaa tehdään liikaa ja heitetään sitten pois, toisaalta taas kaupasta hankitaan ruokaa, jota ei syystä tai toisesta syödäkään. Monesti kaupan valikoimasta ei myöskään löydy esimerkiksi sinkkutaloudelle sopivan kokoisia ruokatarpeita, jonka vuoksi ruoka ehtii pilaantua ennen käyttöä. Ei sovi unohtaa myöskään reseptikokeiluja, joita varten monesti pitää ostaa itselle vieraita ja muutoin vähään käyttöön jääviä raaka-aineita.

Myös kaupassakävijän oma perehtyneisyys – tai sen puute - erilaiseen ruoka-aineisiin ja niiden säilyvyysominaisuuksiin vaikuttaa oman talouden ruokahävikkiin. Kuinkakohan pitkään eilen tehty ja vasta illalla jääkaappiin siirretty ruoka säilyy? Kauanko vihannekset säilyvät tuoreina – ja miten niitä itse asiassa kannattaisi säilyttää?

Pakastealtaan antimilla ruokahävikkiä vastaan

Pakastetun ruoan ja raaka-aineiden etuna on mahdollisuus valmistaa laadukasta ja ravinnerikasta ruokaa nopeasti. Kannattaa pitää mielessä, että pakasteruoan käytöllä voit samalla pienentää oman taloutesi ruokajätemäärää todella tehokkaasti. Pakastetun ruoan etuna ovat tuoreus, ruoanvalmistuksen nopeus ja mahdollisuus käyttää raaka-aineita vain juuri sen verran kuin tarve on.

Pakastettu ruoka on aina ja varmasti tuoretta

Muistatko, mitä kaikkea jääkaapistasi tällä hetkellä löytyykään? Yksinkertainen syy ruokahävikille on monesti se, että ruokaa unohtuu jääkaapin perukoille, vain löytyäkseen uudestaan vasta kun viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt tai kun ruoan tuoreudesta ei voi enää olla varma. Pakasteruoan etuna on sen tuoreus – esimerkiksi Findus vihannes- ja kalatuotteet pakastetaan teollisesti aina hyvin pian korjuun tai pyynnin jälkeen, jolloin ruoka pysyy tuoreena ja vitamiinit ja ravinteet säilyvät pakasteessa. Teollinen pakastaminen pysäyttää tehokkaasti ruoka-aineksen ikääntymisen, säilyttäen ruoan tuoreuden, laadun, ravintoarvot ja aromit mahdollisimman hyvin.

Hanki pakastetta - etkä osta enempää ruokaa kuin käytät

Varsinkin yhden hengen talouksilla toistuva haaste on kooltaan sopivan pienten raaka-aine -annosten löytäminen. Kala- ja lihatiskejä löytyy useimmiten vain suuremmista kaupoista, ja monesti myös tuotteet on pakattu ja hinnoiteltu niin, ettei pienempien pakkausten ostaminen välttämättä ole edes kannattavaa. Eikä ostetun ruoan käyttämättä jättäminen tietenkään ole tuntematon asia isommissakaan talouksissa – ruokamenekin arviointi on aina yhtä hankalaa perheyksikön koosta riippumatta.

Finduksen valikoimista löytyy kattava valikoima kalatuotteita, vihanneksia sekä erilaisia valmisruokavaihtoehtoja, joita käyttämällä voit minimoida taloutesi ruokajätteen määrän. Esimerkiksi vihannessekoituspussin tai kalapakastepakkauksen voi aivan hyvin avata ja käyttää siitä vain juuri sen verran kuin tekeillä olevaan ruokaan tarvitsee – ja laittaa sen jälkeen takaisin pakastimeen. Älä unohda pussin tai pakkauksen huolellista uudelleensulkemista tai –pakkaamista. Esimerkiksi tähän tarkoituksen on varta vasten suunniteltu pussinsulkija, jota käyttämällä sisältö säilyy varmasti hyväkuntoisena.

Ruokahävikin vähentämisessä on suunnitelmallisuus avainasemassa

Eräs syy ruokajätteen määrään on yksinkertaisesti kiire. Venyvät työpäivät, harrastukset sekä omat ja lasten menot tekevät arjesta hektistä, eikä ruoan valmistukseen ja ruokalistan miettimiseen jää aina tarpeeksi aikaa. Tässä tilanteessa kaupasta tulee usein hankittua ruokaa ilman suunnittelua ja mielitekojen perusteella. Usein tämä johtaa paitsi turhien, lopulta jääkaappiin tai hyllylle pilaantuvien ruokatavikkeiden hankkimiseen, myös ikävään yllätykseen kassalla – tulipas tästä kauppareissusta kallista!

Tässäkin tapauksessa kaupan pakastehylly on kiireisen kotitalouden pelastus. Hankkimalla ruoat ja raaka-aineet pakasteina jo etukäteen voit aina olla varma siitä, että kotoa löytyy tuoretta, maistuvaa ja laadukasta ruokaa, jota on kaiken lisäksi helppo valmistaa. Pakasteena hankitun vihannessekoituksen raaka-aineet on aina valmiiksi puhdistettu, paloiteltu ja kuorittu. Näin sinun ei tarvitse käyttää aikaa vihannesten esivalmistamiseen, vaan ruokatarvikkeet ovat heti valmiina suoraan käytettäviksi.

Kalaruoka mielessä? Hanki raaka-aineet pakkasesta

Kannattaa myös muistaa, että etenkin lämpimänä vuodenaikana raa’an kalan kuljettaminen kalaruoan valmistusta varten kaupasta eteenpäin on erityisen haasteellista. Käytännössä kalan laadussa tapahtuu muutoksia jo heti kalan pyytämisestä alkaen, joten pidempi mökkireissu kuumassa autossa voi yllättävän helposti pilata mukana kuljetetun kalan. Hyvä keino varmistua kalatuotteiden tuoreudesta onkin hankkia ne pakastealtaasta, jolloin kylmälaukussa kuljetettava raaka-aine pysyy helpommin tuoreena perillä odottavaa paistinpannua tai kattilaa varten. Lue lisää kalatuotteistamme täältä.

Tutustu Finduksen Vastuullisuuden polkuun

Findus on sitoutunut vastuullisuusohjelmaan, jonka kivijalkana on ruoan tuottaminen ja valmistaminen vastuullisia periaatteita noudattaen. Ohjelman keskiössä ovat myös ruokahävikin vähentäminen, elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistaminen sekä elintarviketurvallisuuden edistäminen. Lue lisää Vastuullisuuden polku –ohjelmasta osoitteessa https://www.findus.fi/vastuullisuuden-polkumme.