Näin tulkitset ravintoarvotaulukoita ja selvität, mitä ruuassasi on

Ravintoarvotaulukoiden tulkitseminen

Ruoka ja juomapakkauksissa on usein taulukoita ja merkintöjä jotka kertovat tuotteen ravintoarvot ja ravintosisällöt. Nämä merkinnät kertovat meille tuotteen ravitsemustiedoista jotka auttavat meitä tekemään parempia päätöksiä ruuan suhteen. Monet merkinnät voivat kuitenkin olla vaikeaselkoisia mikäli emme osaa lukea niitä oikein.
 
Olemme koonneet tähän artikkeliin oppaan siitä, miten luet tuotteiden ravitsemustietoja ja ravintoainetaulukoita.

Mistä löydät ravintosisällöt?

Ravintosisällöt ja ravintoainetaulukot löytyvät pakkausten kyljestä tai takaosasta.

Useimmiten pakkauksissa on vain yksi ravintoainetaulukko. Nämä ovat joskus hieman vaikeasti tulkittavia. Olemme purkaneet ravintosisällöt osiin, jotta voit lukea ja ymmärtää taulukoita paremmin.

Ravintoainetaulukko kertoo kuinka paljon energiaa eli kaloreita ja tärkeimpiä ravintoaineita tuotteessa on per 100 g tai 100 millilitraa sekä per annos. Nämä taulukot auttavat meitä ymmärtämään kuinka paljon kaloreita ja ravintoaineita ruuassamme on ja kuinka ne vaikuttavat ruokavalioomme. Alla esimerkki:

Mitä ravintoainetaulukossa on?

Lain mukaan ravintoainetaulukossa pitää olla seuraavien ravintoaineiden energiamäärä kaloreina (kcal) ja kilojouleina (kJ):
rasvat
tyydyttyneet rasvat
hiilihydraatit
sokerit
proteiinit
suola (natrium)

Ne voivat myös sisältää tietoa kuiduista ja tyydyttymättömistä rasvoista (kuten omega 3) tai muista pakkauksessa mainituista ravintoaineista kuten vitamiineista tai mineraaleista.

1. Ravintoarvot per 100 g tai 100 ml

Riippuen siitä onko tuote kiinteä tai nestemäinen, ravintoainetaulukosta tulee ilmetä tuotteen sisältämä energia- ja ravintoainemäärä per 100 g tai 100 ml. Yleensä tämä tieto ilmoitetaan tuotteesta ilman lisättyjä ruoka-aineita, ellei pakkauksessa toisin mainita.

Tätä tietoa voidaan käyttää hyväksi silloin kun vertaillaan samanlaisia tuotteita per 100 g tai 100 ml silloin kun suositeltua annoskokoa ei ole saatavilla tai kun suunnittelet nauttivasi suositeltua annoskokoa isomman tai pienemmän annoksen.

2. Ravintoarvot per annos ja annoskoko

Tämä kertoo kuinka paljon energiaa ja ravintoaineita on suositellussa annoksessa tai annoskoossa. Esimerkiksi: 80 g kasviksia tai neljä kalapuikkoa.

Ravintoarvo per annos tai annoskoko annetaan usein tuotteesta niin kuin se on tarkoitettu nautittavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että se voi sisältää ylimääräisiä ainesosia joita käytetään sen valmistamisessa. Esimerkiksi ruokalusikallinen öljyä paistamiseen. Tämä tieto auttaa sinua määrittelemään kuinka paljon energiaa ja ravintoaineita annos tuo ruokavalioosi ja miten voit tasapainottaa päivän muun ruuat sen mukaan.

3. Ravinnonsaannin vertailuarvot

Ravintoainetauluko voi myös näyttää ravinnonsaannin vertailuarvot. Tämä on se määrä energiaa ja ravintoaineita jonka saa suositellusta annoskoosta verrattuna suositeltuihin ravinnonsaannin vertailuarvoihin.

Energia: 2000 kcal
Rasvat: 70 g
Tyydyttyneet rasvat: 20 g
Sokerit: 90 g
Suola: 6 g

Nämä vertailuarvot toimivat ohjenuorana siihen kuinka paljon energiaa ja ravintoaineita keskivertoaikuisen pitäisi saada päivässä. Näissä on käytetty vertailuarvona normaalipainoista, kohtuullisen aktiivisesti liikkuvaa keskivertoaikuista. 

Vertailuarvot ovat ohjenuoria, eivät tavoitteita, sillä energia ja ravinnonsaantisuositukset vaihtelevat yksilöittäin. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa ylittää vertailuarvoja mitä tulee tyydyttyneisiin rasvoihin, sokereihin ja suolaan sillä näiden ravintoaineiden liiallinen saanti voi lisätä ruokavalioon liittyvien sairauksien riskiä.

Vertailuarvojen prosentit auttavat sinua määrittelemään keskimääräisen energiansaantisi. Opettele siis lukemaan ravintoainetaulukoita oikein.

Nämä ravintoainetaulukot antavat yksityiskohtaista tietoa siitä kuinka paljon energiaa ja ravintoaineita tietyissä ruoka-aineissa on per  100 g / 100 ml ja per annos, sekä ruokavalion vertailuarvojen prosenttimääristä. Ne auttavat paitsi tuotteiden vertailussa mutta myös sen määrittelemisessä kuinka paljon energiaa ja ravintoaineita nautimme ruokavaliossamme.

Lue lisää tietoa ravintoaineista nettisivuiltamme.