Vinkit grillaamiseen talvella

Grillaaminen kuuluu kaikkiin vuodenaikoihin, vaikka kesä on varmasti tunnetuin sesonki grilliruoille. Talvella voi grillata yhtä hyvin kuin lämpiminäkin aikoina.

Vinkit talvella grillaamiseen

Talvisesonkina on mukavampaa valmistaa sellaista ruokaa, jossa kokin ei tarvitse olla pitkään ulkona palelemassa. Nopeasti valmistuvat raaka-aineet tai vaihtoehtoisesti pitkään grillissä hautuvat ruoat toimivat hyvin pakkasella.

Jos ulkona on kovin kylmä kannattaa huomioida, että grillin kuumenemiseen menee enemmän aikaa. Grillin lämmittämisessä ei kannata kiirehtiä, jotta voi varmistaa grillin olevan sopivan kuuma ennen grillauksen aloittamista. Talvigrillausta kannattaa tehdä ajan kanssa ja varmistaa turvalliset grillausolosuhteet.

Mitä talvigrillaajan kannattaa muistaa?

Grilli ja grillausympäristö

Ennen grillauksen aloittamista kannattaa varmistaa grillin toimivuus ja puhtaus. Jos grilliä on käytetty edellisen kerran kesäkautena, grilli tulee poistaa lumesta ja puhdistaa. Grilli tulee sijoittaa paloturvalliseen paikkaan, huomioiden tuuli ja lumitilanne. Grillausympäristössäa on syytä huomioida myös valaistus.

Grillaajan omat varusteet

Grillaajan kannattaa varautua pukeutumalla lämpimästi sään mukaan. Kädet on hyvä suojata hansikkailla. 

Ruokien esivalmistelu

Grillaamisen esivalmistelu on hyvä tehdä sisätiloissa niin pitkälle kuin mahdollista. Tällöin kokki pysyy lämpimänä ja ulkona oloaika mahdollisimman lyhyenä. Esivalmistellut ruoat voi laittaa esimerkiksi kannellisiin purkkeihin tai muihin suljettaviin astioihin, joissa ne on helppo kuljettaa grillipaikalle.

Astiat valmiille ruoille

Kypsyneet ruoat kannattaa laittaa suljettaviin astioihin, jotka saa kätevästi vietyä ateriointipaikalle.

Muuta muistettavaa

Tarvikkeiden ja astioiden kuljettaminen grillipaikalle ja sieltä pois hoituu näppärästi esimerkiksi suljettavassa kylmälaukussa.

 

Reseptit talvigrillaukseen

Bratwurstia ja yrttikasviksia

Mausteiset bratwurst -makkarat sopivat talven lämmikkeeksi. Ruoan höysteenä on helposti valmistuvia kasviksia, joihin tulee makua sinapinsiemenistä ja persiljavoista. Voit korvata lihaa sisältävät makkarat myös vegaanisilla vaihtoehdoilla.

Paahdettua bratwurstia ja yrttikasviksia

Uunikasvikset foliossa ja halloumijuustoa

Helpot kasvisnyytit foliossa

Ihanat kasvikset saavat makua hunajasta ja rosmariinista. Nyytit valmistuvat näppärästi grillissä. Reseptiä on helppo vaihdella oman maun mukaan.

Lehtipihvi maustevoilla

Kestosuosikki lehtipihvi sopii oivallisesti talvigrillaukseen, koska ohut liha kypsyy nopeasti eikä kokin tarvitse palella pitkiä aikoja ulkosalla. Pihvi saa herkullista makua maustevoista ja liha tarjoillaan kasvisten kanssa.

Lehtipihvi maustevoilla

Paistettu lohifilee & limekastike

Lohifilee limekastikkeella

Koko perheelle maistuva lohifilee valmistuu puolessa tunnissa. Limekastike saa makunsa tillistä, valkopippurista ja Sambal Oelek -tahnasta. Kala tarjotaan grillivihannesten kanssa.