Mistä on kysymys?
Vesiviljely (kalojen ja äyriäisten viljely) on maapallon nuorimpia ja nopeimmin kasvavia ruoantuotannon muotoja, ja sen osuus maailmanlaajuisesta kala- ja äyriäistuotannosta on puolet.
Vesiviljely on parantunut monien ihmisten toimeentuloa kehitysmaissa. Sen ympäristö- ja yhteiskuntavaikutukset, kuten jätevesien puhdistus tai suoalueiden ekosysteemien katoaminen kalastusaltaiden tieltä on kuitenkin huolestuttavaa.
Kalajauhon vaihtuminen kaloihin ja muihin mereneläviin on yleistynyt viime vuosina merkittävästi. Vesiviljelyssä on kuitenkin vielä paljon muita huomioitavia asioita, jotta toiminta on ympäristön kannalta vastuullista.
Toimintatapamme
Uskomme, että vain vastuullisuusstandardien avulla voimme osoittaa kalojen ja äyriäisten viljelyn olevan kannattava ja kestävä ruoan tuotantomenetelmä.
Noudatamme kolmansien osapuolien sertifiointijärjestelmiä. Lisäksi meillä on johtava asema kahden vesiviljelyn kestävyyttä parantavan maailmanlaajuisen standardin kehittämisessä.
Käyttämämme viljellyt kalat ja katkaravut noudattavat riippumattomasti varmennettuja vastuullisen vesiviljelyn standardeja, kuten GAA (Global Aquaculture Alliance) ja ASC (Aquaculture Stewardship Council). Olemme olleet mukana laatimassa ASC-laatustandardia yhdessä WWF Alankomaiden ja IDH:n (Dutch Sustainability Initiative) kanssa.
Kiinnitämme huomiota vesiviljelyssä käytetyn kalajauhon ja kalaöljyn alkuperään ja kalalajiin. Meillä on täysi jäljitettävyys käyttämäämme kalaan. Kuten mainitsimme, olemme olleet mukana laatimassa maailmanlaajuista IFFO RS -standardia, joka on sertifiointiohjelma kalajauhon ja kalaöljyn vastuulliseen tuotantoon. Sitä hallinnoiva IFFO on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka edustaa ja tukee kalajauho- ja kalaöljyteollisuutta sekä muiden meriperäisten raaka-aineiden tuotantoa ympäri maailman.